ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revista franceză L’Express dezvăluie în ediția de joi că directorul său din anii ’70, Philippe Grumbach, ”un jurnalist strălucitor, dar un trădător al Franței timp de 35 de ani”, se ascundea sub pseudonimul ”Brok” și a fost un spion al serviciilor secrete ale URSS, KGB, relatează AFP, citat de Flux24.

”Anturajul său intim a confirmat această relație ocultă L’Express. Un apropiat al (foștilor președinți francezi François) Mitterand și (Valéry) Giscard (d’Estaing), el a fost, fără ca nimeni să știe, unul dintre cei mai mari spioni sovietici în Republica a V-a”, declară redactorul-șef al revistei, Étienne Girard, care semnează împreună cu Anne Marion o anchetă îndelungată în arhivele KGB.

Grumbach, care se ascunde sub pseudonimul ”Brok”, a murit în 2003 la vârsta de 79 de ani.

Philippe Grumbach a fost redactor-șef al revistei în perioada 1956-1960, după care a devenit directorul redacției în 1974.

El a fost secretarul de redacție al Agenției Franceze de Presă (fosta AFP) în perioada 1946-1948.

După ce a lucrat la Libération, iar apoi la Paris-Presse-l’Intransigeant, el a intrat la L’Express în 1954 ca redactor.

El a înființat Pariscope în 1965, iar apoi a corndus Crapouillot.

A revenit apoi la L’Express, unde, începând din 1971, a fost director politic, redactor-șef și directorul redacției.

El a fost membru al Înaltului Consiliu al Audiovizualului (1977-1981), după care a devenit producător de cinema, iar apoi s-a întors în presă, la Le Figaro.

A fost spion ”prin ideologie”, iar apoi ”din cauza gustului banului?”, se întreabă actualul director al redacției L’Express.