ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Starețul Efrem de la Vatoped s-a întors pe 11 septembrie la Mănăstirea din Sfântul Munte Athos după trei luni și jumătate de la plecarea lui din motive de infectare cu virusul Covid, informează OrthodoxiaNewsAgency.gr. Cu două zile în urmă, pe 9 septembrie, Gheronda Efrem a fost prezent la o emisiune a unui canal cipriot unde, din păcate, a reluat teza vaccinarii, la care renunțase anterior, în luna iulie anul curent. Privirile monahilor de la Sfânta Mănăstire la întâmpinarea starețului lor spun multe. Dimitris Sotiropoulos, un scriitor drept-credincios, i-a adresat Arhimandritului o Scrisoare publică, pe care o reproducem în limba română după cum ne-a fost transmisă de un cititor ActiveNews căruia îi mulțumim:

Scrisoare deschisă către Gheronda Efrem de la Vatoped, ca urmare a mesajului pro-vaccinare din 9 septembrie 2021

Către Starețul Sfintei Mănăstiri Vatoped, Arhimandritul Efrem, care ne-a cerut tuturor să ne vaccinăm
 
Preavenerabile Gheronda,

Cu sentimente de îngrijorare am urmărit, la fel ca atâția oameni, încercările recente de sănătate prin care ați trecut, de când ați luat coronavirusul. Eram îngrijorat și supărat, atunci când lucrurile nu mergeau bine și am fost foarte fericit pentru faptul că, prin ajutorul lui Dumnezeu, ați depășit problema și acum sunteți sănătos.

Noi nu suntem străini. Am fost găzduit de zeci de ori în Mănăstirea Vatoped. M-am folosit de convorbirile duhovnicești avute cu Sfinția Voastră, atât în prezența altor pelerini, cât și de unul singur. Acum câțiva ani, am avut și onoarea de a-mi prefața una dintre cărțile mele. În câteva cuvinte, vă simt ca pe un om apropiat.

Pentru această îngăduiți-mi să vorbesc. Și să nu tac, față de cele pe care le-ați spus ieri, în timpul unei emisiune de televiziune prezentate de un post cipriot, în timpul căreia, nici mai mult, nici mai puțin, v-ați îngăduit să faceți propagandă pentru vaccinuri, încercând să dați acesteia și dimensiuni teologice!!!

Ați spus, de pildă, că Sfântul Nectarie a adormit în Domnul la spitalul „Aretaio”, iar astfel a primit ajutorul medicilor. Că Sfântul Paisie a făcut operație, iar astfel ar fi fost în favoarea științei medicale și prin urmare și noi trebuie să ascultăm de medicii (aprobați de Guvern) care promovează vaccinarea.

- Ați uitat (?) însă să ne spuneți ce a zis Sf. Paisie despre acest vaccin CONCRET, corelând obligativitatea lui cu pecetluirea. Cuvintele Cuviosului au fost însemnate în cartea: „Sf. Paisie Aghioritul. Cuvinte II – Trezvie Duhovnicească”, ediția Schitului de Maici „Sf. Ioan Teologul” de la Suroti și prin urmare nu pot fi contestate.

- În plus, ne-ați sfătuit să ne vaccinăm „întrucât peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume au fost deja vaccinați. Aceștia sunt niște proști, iar noi suntem deștepți?” Și vă răspund:

Faptul că majoritatea covârșitoare a monahilor din Sfântul Munte nu primește să se vaccineze nu vă problematizează? Faptul că în Sfânta Mânăstire de metanie a Sfinției Voastre marea majoritate a monahilor nu s-au vaccinat nu vă face să vă întrebați: cine este „prostul” și cine este „deșteptul”?

- Ați accentuat în mod constant „să-i ascultăm pe medicii specialiști”. Pe care? Pe cei care nu pot fi pedepsiți de lege (nu pot fi trași la răspundere) în Grecia? Care petrec zi și noapte pe la „ferestrele” canalelor de televiziune, fiind niște tele-staruri leneșe...în loc să fie lângă pacienții lor, pentru care chipurile s-ar jertfi (osteni)? Și de ce să îi ascultăm pe aceia și nu pe alți oameni de știință, cu mult mai superiori, cum este și Iannis Ioanidis, care se opune vaccinării obligatorii?

- V-am auzit spunând ca v-ați vaccinat deja, cu toate că au trecut doar trei luni de atunci când v-ați îmbolnăvit!!! Nici cei mai fanatici susținători ai vaccinurilor nu recomandă așa ceva, devreme ce este interzis celor bolnavi să se vaccineze mai înainte de a se împlini cel puțin 6 luni de la data îmbolnăvirii. Dvs. pentru care motiv v-ați grăbit?

- Deși ați considerat că „și cei care nu se vaccinează au dreptul la propria opinie”, dar ați completat de îndată „că trebuie să o țină pentru ei și să nu o spună public, făcând propagandă”.

Și atunci de ce Dvs., vreme de mai bine de 15 minute, ați făcut PROPAGANDĂ pentru vaccinare și nu v-ați ținut părerea doar pentru Sfinția Voastră?

- Nu v-am auzit să spuneți un cuvânt despre miile de concetățeni ai noștri care au fost alungați în mod brutal de la locul lor cinstit de muncă, din cauza planului sanitar „Auschwitz” pe care îl impune iresponsabilul Mitsotakis!

Nu ați vorbit deloc despre familiile cu copii care sunt sortite foametei, pentru că (deși fac parte din sistemul sanitar) nu au dorit să se vaccineze. Aceștia nu sunt oameni? Pe cei care ipocriții și fariseii de azi îi condamnă, dar altădată ieșeau la balcoane ca să îi aplaude?

Venerabile Gheronda,

- Chiar Sfinția Voastră ați trăit nedreptatea, închisoarea și prigoana. Cum nu puteți să vedeți ca fac exact același lucru cu cei care nu doresc să ia parte la comerțul cu vaccinuri (pentru că despre așa ceva este vorba) și să le facă jocul acelora? De ce nu căutați să vă informați despre urmările reale și importante ale acestor vaccinuri experimentale, pe care atât de ușor ne îndemnați să le facem?

- Îmi pare foarte rău, dacă din cauza unor presiuni politice, sau de altă natură, presați, la rândul Sfinției Voastre, pe oameni să se vaccineze, în interiorul, sau în afara Sfântului Munte. Personal, sunt de acord cu anunțul de astăzi al Asociațiilor Creștine Ortodoxe din Atena care se opun în mod explicit vaccinării obligatorii. Prefer să îi ascult pe oamenii cu frica lui Dumnezeu, decât pe „politicienii netămâiați” (care nu pricep, de alt neam), sau pe „specialiștii” năimiți, împreună cu diferiți „doctori televizați”, sau purtători de rasă, care au ales partea ce se opune logicii, democrației și Ortodoxiei.

Vă sărut dreapta!

Dimitris Sotiropoulos

Scriitor și Editor

Sursa din Grecia: Triklopodia.gr

Dimitris A. Sotiropoulos  este profesor asociat la Departamentul de Științe Politice și Administrație Publică al Universității din Atena și Senior Research Fellow al Fundației Elene pentru Politica Europeană și Externă (ELIAMEP, Atena). În 2003 a fost Senior Research Fellow la Hellenic Observatory of the London School of Economics și în 2009-2010 Visiting Fellow in South East European Studies la Center for European Studies, St. Antony's College, Oxford. A fost membru al comitetului editorial al revistelor academice  South European Society and Politics ,  European Political Science Review  și  Greek Review of Political Science .

Domenii de cercetare:  științe politice, politici din estul și sud-estul Europei
Sociolog politolog / politolog, care face cercetări comparative privind democratizarea, statul și societatea civilă și politicile publice, inclusiv reforma administrativă, reforma bunăstării și politicile de reformă universitară. Autor a trei monografii despre administrația publică și de stat în Grecia contemporană. Co-editor a două volume despre democrația greacă post-autoritară și instituțiile politice, un volum despre societatea civilă greacă contemporană, un volum despre politica sud-est europeană și un volum despre politica sud-europeană.

Educație :
A studiat drept, sociologie și științe politice la Facultatea de Drept a Universității din Atena (LLB), London School of Economics (MSc) și Universitatea Yale (MA, M.Phil. Și Ph.D., premiat cu distincție, 1991).

Publicații recente selectate:
(2006) Democracy and the State in the New Europe Europe (cu Richard Gunther și P. Nikiforos Diamandouros), Oxford: Oxford University Press
(2005) The Third World (co-autor cu A. Chouliaras, S. Roussos , P. Sklias), Atena: Papazisis
(2004) Societatea civilă necunoscută (cu V. Voutsakis, J. Kallas și N. Stylianidis), Atena: Potamos (în greacă) Curs predat despre programul Politică și societate în sud-estul Europei contemporane

Cuvântul Ortodox publică și o sinteză în limba engleză a afirmațiilor starețului Efrem de la emisiunea cipriotă. VIDEO:

Reamintim că în luna iulie, publicistul Iulian Capsali scrisese următoarele:

NORI NEGRI

Sunt bulversat mai mult decât atunci când l-am văzut pe Mitropolitul Ierotheos Vlahos, pe care-l cunoșteam și ne-a fost gazdă în Nafpaktos, înțepându-se în fața presei...

Din mănăstirea Vatoped am primit vestea că starețul Efrem a dat poruncă tuturor monahilor să se vaccineze.

Obligativitatea vaccinării în Vatoped, după Simonos Petra și Filoteu, ar fi piatra tombală pusă peste sufletele unor oameni care sunt în fruntea luptei pentru Mântuire.

Fiind cea mai importantă și influență mănăstire athonită, această decizie va stârni mari tulburări în rândul monahilor, dar și a credincioșilor.

Un început de prigoană în interiorul Bisericii este, în opinia mea, tot ce putea fi mai rău în acest context în care corporatocrația vrea să dea lovitura fatală libertății oamenilor. Biserica avea nevoie de unitate, dar falia creată prin obligativitatea vaccinării va duce, probabil, în cel mai rău caz la schismă sau la o rezistență mult mai acerbă.

Ce avem de făcut noi, credincioșii? Nu există altă soluție decât cea mistică, a rugăciunii. Poate se îndură Maica Domnului și luminează pe cei care au în mâini decizia eclezială.

UPDATE:

Mi se reproșează că atac "un om cu viață sfântă".

În primul rând, dacă informația este văzută ca un "atac", atunci e grav, gândim în stil comunist ("Dai în mine, dai în fabrici și uzine!"). Nu am atacat pe nimeni, pentru mine, ca pelerin care mergea anual la Vatoped, e dureros ce se întâmplă.

Informația s-a confirmat din patru surse independente, nu este un "fake news", garantez acuratețea acesteia.

În plus, nu cred în infailibilitatea unui om, chiar Sfânt.
Numai Dumnezeu nu greșește niciodată.

M-am abținut să fac vreo declarație când Gheronda Efrem a fost părtaș la actul de silnicie prin care a fost declarată canonică "Biserica" Ucrainei, la inițiativa Fanarului, deși cred că este o mare eroare, care a produs o schismă între Biserici autocefale.

Ca o constatare, TOATE MĂNĂSTIRILE ATHONITE care au fost părtașe la acest act politic, necanonic, în chestiunea ucrainiană, sunt și cele care au obligat obștea să se vaccineze.
E doar o constatare tristă, nu sunt fericit că există această similitudine.

UPDATE 2:

Idolatrilor inflexibili am o informație să adaug: am o scrisoare semnată de Gheronda când se afla închis, din cauze geopolitice, într-o închisoare grecească, băgat de o Kovesi locală, în care îmi mulțumește personal pentru că i-am luat apărarea public, inclusiv la televiziunea națională, și am creat un curent de opinie favorabil Preacuvioșiei Sale, din februarie 2012. Deci, a se slăbi cu acuzele lipsite de orice alt temei decât al fanatismului orb.