ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academia Română va găzdui joi conferința omagială „Dimitrie Gusti – profesor, sociolog, statistician, muzeograf”, organizată de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, în parteneriat cu Institutul de Sociologie al Academiei Române și cu Asociația Română de Sociologie, informează Agenția de știri Basilica.

Evenimentul dedicat sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea primului sociolog român, Dimitrie Gusti (1880-1955), se va desfășura în Aula Academiei Române, joi, de la ora 9:30.

Conferința omagială va evoca personalitatea profesorului Dimitrie Gusti, reamintind cercetările sale de valorificare a patrimoniului cultural din diferite zone ale țării și reanalizând structura metodei monografice de cercetare.

Președinte al Academiei Române (1944-1946), ministrul al Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor, întemeietor al Societății Române de Statistică, creator al primului muzeu sociologic, Dimitrie Gusti este fondatorul învățământului sociologic modern și inițiatorul unei inedite metode de cercetare sociologică. În egală măsură, el a pledat pentru înființarea căminelor culturale la sate și a școlilor superioare țărănești în toate regiunile țării.

Preocupările sale au vizat atât studiul politic al realității începutului secolului al XX-lea și al vieții culturale, cât și centralizarea datelor sociologice, istorice, politice și economice despre lumea românească, fiind coordonator al proiectului „Enciclopedia României”.
 
Academia Română anunță pe pagina sa de social media și un al doilea eveniment programat pentru joi, 13 februarie 2020, de la ora 11:00, la Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei, nr. 125) - vernisajul unei expoziții cuprinzând fragmente atât din primele publicații tipărite în limba română în secolul al XIX-lea, cât și din periodice postdecembriste. Vor lua cuvântul prof. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și vicepreședintele instituției, prof. Răzvan Theodorescu, la lansarea expoziției. Aceasta poate fi vizitată în perioada 13-21 februarie, de luni până vineri, între orele 10:00 - 16:00, cu intrare liberă.