ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un bărbat de 45 de ani, șofer la o firmă de construcții din Focșani, a fost forțat să demisioneze după ce de luni de zile, ca toți colegii lui, a fost presat de patronat să se injecteze cu serurile experimentale Covid și, în cele din urmă, amenințat cu concedierea. Conducerea nici nu dorea să audă de varianta testării Covid, ținea morțiș ca toți angajații să fie vaccinați, cu toate că doi șoferi care se vaccinaseră pentru a merge în Turcia s-au întots infectați cu Covid, iar alții s-au plâns de reacții adverse mai ușoare sau mai grave. Șoferi din alte țări europene afirmă că angajatorii nu le impun vaccinarea, mai ales că serviciul unui șofer nu implică neapărat contactul cu alte persoane, a povestit bărbatul în exclusivitate pentru ActiveNews.

El spune că încă din vară firma din Focșani le-a pus în vedere tuturor angajaților să se vaccineze, iar în ultimele două luni a început chiar să-i amenințe că îi dă afară. Având un ultimatum pentru data de 1 Decembrie, focșăneanul a depus o plângere la I.T.M. pe la jumătatea lunii noiembrie, iar răspunsul i-a oferit câștig de cauză prin reafirmarea faptului că vaccinarea Covid este voluntară și neobligatorie. După aceea, patronul a renunțat să-i mai promită concedierea, însă l-a amenințat că îl trimite să facă drumuri în alte țări, pentru a-i impune să-și facă pașaport european de vaccinare. În ultimă instanță, șeful lui l-a chemat într-un birou și l-a provocat la bătaie, moment în care angajatul a ales să plece definitiv. Iar asta, deși este tată de familie și are doi copii în îngrijire.
 
„Ce mi-a făcut acum două zile... M-a prins într-un birou pe sus, cu înregistrări, a venit spre mine, s-a dat la mine, am reușit să ies de acolo, am fost și am depus sesizare la Poliție și ieri mi-am dat demisia, nu aveam ce să fac. 
 
Din moment ce I.T.M. mi-a dat dreptate, că la acel moment vaccinarea nu era obligatorie, ci voluntară, el (patronul, n.r.) nu mi-a mai spus că mă dă afară de 1 Decembrie, ci a început cu alte presiuni prin care să mă facă să mă lipsesc, să plec eu de bunăvoie. Până acum, făceam țara. Dintr-o dată, îmi zice că mă trimite în Lituania cu gândul că mă lipsesc eu pentru că, neavând vaccin, n-aș avea cum să trec. I-am explicat că la graniță există puncte de testare, mă testez când ies, când intru... Ei, dacă a văzut că nici așa nu ține, m-a chemat în biroul ăla sus și acolo se cam repezise în mine. N-am dat curs la provocare, am preferat mai bine să fug. Bine, nu de frică am fugit, că e o persoană mai în vârstă, nu am fugit de frica lui, dar ca să nu dau curs la această altercație. Apoi m-am prezentat la Poliție, unde am depus plângere. Acuma ce să zic, la Poliție e cuvântul meu contra cuvântului lui: Focșaniul e mic, el e o persoană influentă, cu mulți bani aicea, deci, practic, șanse nu prea am (să mi se facă dreptate). Persoana e influentă în Vrancea, în Focșani, a candidat la primărie, e băgată într-un partid, pe care-l sponsorizează (actualmente primarul e de la PSD, de unde rezultă că patronul care a candidat la primărie ar putea fi membru PNL sau USR n.r.). Eu am ajuns la concluzia că nu am cum să mă pun cu el până la urmă și într-un dosar, chiar și în judecată, nu știu câte șanse am eu ca să câștig.
 
Este vorba de o societate mai mare, privată, din Focșani, cu fabrică și coloană auto, angajați mai mulți. De prin luna iulie, au început presiunile pe la depozite. Depozite, fabrică, ... În octombrie-noiembrie au început presiunile pe șoferi. Și i-a făcut pe câte unul, pe câte unul (să se vaccineze, n.r.) cu amenințare, cu una, cu alta, oamenii erau cu frică de ratele la bancă și de a nu fi dați afară de la serviciu, s-au cam dus majoritatea să se vaccineze.
 
Presiuni au fost mari pe toți să se vaccineze, mai știu de două doamne de pe la birouri pe care nu le-a mai primit și lucrează de acasă, fac munca pe laptop, comenzi, ce au de făcut...
 
Ca șofer, practic, rămăsesem singurul nevaccinat din 30 și ceva de șoferi. Dacă au început de prin octombrie-noiembrie cu vaccinarea, unii văd că au avut reacții adverse, le curge nasul, se vaită de dureri de mușchi, sunt vreo doi băieți care se plângeau că le-au ieșit niște gâlme, cam asta am auzit. Mulți regretă de fapt că s-au vaccinat, mi-au spus când ne mai adunam noi să vorbim că, dacă ar putea da timpul înapoi, nu și-ar mai face vaccinul”, a mărturisit focșăneanul, în exclusivitate pentru ActiveNews.
 
Omul a fost lăsat pe drumuri pentru că a refuzat vaccinarea experimentală Covid de un patronat care nu tolera varianta testării SARS-CoV-2, deci fără vreun argument sanitar valabil și în total dispreț față de legislația muncii. Actualul șomer este căsătorit și are doi copii. Bărbatul a cedat presiunilor și a plecat de bunăvoie, prin demisie la zi. Din această cauză, el nu va avea dreptul la ajutor de șomaj. Din fericire, soția este salariată în cadrul unei companii care nu impune - deocamdată - vaccinarea Covid. 
 
Sfatul avocaților pentru cei care sunt supuși la un șantaj asemănător la locul de muncă este să nu accepte să-și dea demisia, ci să îi ceară în scris angajatorului motivarea pentru impunerea injectării cu seruri experimentale. O eventuală concediere abuzivă poate fi reclamată la I.T.M. sau se poate judeca în instanță, însă nu și o demisie venită din partea salariatului. Citiți sfaturile avocaților apropiați publicației ActiveNews: Avocații îi îndeamnă pe angajații condiționați de firme să se vaccineze să nu se lase intimidați, ci să se judece pentru drepturile lor, printre care și consimțământul informat.