ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un șofer de la compania de transport public din Iași a lipit pe parbrizul autobuzului pe care îl conducea două avertismente privind injectarea cu serurile experimentale Covid: „Nu vă vaccinați, o să regretați!” și „Copiii noștri nu-s cobaii voștri!”.
 
Angajatul RATP Iași Alin Ștefan Cojbug, cititor și al ActiveNews după cum reiese din postările sale de pe Facebook, și-a folosit spațiul din cabina sa ca un panou de liberă exprimare în privința obligativității vaccinării. Se pare, însă, că exercitarea libertății de exprimare, garantată de Constituție, nu este respectată de compania de transport public din Iași. Angajatorul i-a pus în vedere să-și dea jos afișele de la parbriz, iar șoferul s-a conformat. A doua zi, a plecat de la garaj fără afișe, dar și le-a pus la loc pe traseu, după care a fost obligat din nou să și le dea jos. 
 
Cu mesajul „România, trezește-te!”, el a postat online fotografia cu cele două afișe lipite de parbriz pe 14 septembrie, chiar de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, un simbol al verticalității. De atunci și până la ora publicării acestui articol, postarea șoferului ieșean a întrunit peste 821 de distribuiri. Comentariile sunt închise.

Potrivit ziarului Adevărul, membrii comisiei Companiei de Transport Public Iași se vor întruni vineri, 17 septembrie, pentru a lua o decizie finală în ceea ce îl privește pe șoferul în vârstă de 42 de ani, care este angajat al societății de transport public de aproximativ doi ani de zile. Acesta ar putea fi penalizat cu sancțiuni ce merg de la un simplu avertisment scris și până la desfacerea contractului de muncă, având în vedere că în regulamentul de ordine interioară al companiei este specificat faptul că orice tip de afișaj este interzis, dacă nu este aprobat de conducerea acesteia.

Pe de altă parte, mijloacele de transport în comun, de la trenuri și până la autobuze, sunt tapetate cu afișe ale campaniei guvernamentale de vaccinare, lipsa unei informări nepărtinitoare și pluraliste nepărând să sară nimănui în ochi.