ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bulgaria a marcat astăzi Ziua Omagiului adus Victimelor Regimului Comunist, transmite BTA. Ziua se omagiază din 2011 la inițiativa foștilor președinți bulgari Jelio Jelev și Petar Stoianov.

În Parlament, deputații au ținut un minut de reculegere pentru victimele regimului comunist și au citit declarații cu această ocazie de la care nu au lipsit însă controverse, cu o serie de deputați care nu s-au ridicat în picioare iar alții au părăsit sala, notează BTA.

Pentru comunitatea democratică din Bulgaria, 1 februarie simbolizează natura criminală a regimului comunist, impus cu ajutorul Armatei Roșii de ocupație, care a costat Bulgaria peste 130 de miliarde BGN și a izolat țara de lumea liberă timp de o jumătate de secol, a declarat politicianul Rumen Hristov.

"Nu îi vom uita pe cei masacrați și vom onora mereu memoria lor, nu doar la 1 februarie", a spus el. Evenimente comemorative au avut loc la Sofia, la Monumentul Eroilor Anticomuniști (foto BTA), și în alte orașe bulgare.

 

 

 

La 1 februarie 1945, trei regenți, 22 de miniștri din cinci guverne în funcție între 11 februarie 1940 și 8 septembrie 1944, opt consilieri regali, 67 de deputați ai celei de-a 25-a Adunări Naționale Ordinare și 47 de ofițeri militari superiori au fost executați în Cimitirul Central din Sofia după ce fuseseră condamnați la moarte mai devreme în acea zi de către completurile unu și doi ale „Tribunalul Poporului” (foto mai jos).

În patru luni, Tribunalul Poporului a emis aproape 11.000 de sentințe, peste 2.800 de persoane au fost condamnate la moarte și peste 300 la închisoare pe viață.