ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Donald Trump a propus marți o „soluție realistă cu două state” pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, care condiționează, totuși, crearea unui stat palestinian de „respingerea clară a terorismului” și menționează că Ierusalimul va rămâne „capitala indivizibilă a Israelului”, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

„Viziunea mea prezintă o oportunitatea câștigătoare pentru ambele părți, o soluție realistă cu două state ce rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian pentru securitatea Israelului”, a declarat Trump la Casa Albă.

Președintele Statelor unite și-a caracterizat propunerea ca fiind un „progres istoric”, precedat de un „proces lung și laborios”. Planul american, redactat pe parcursul a 80 de pagini, constituie „de departe cea mai detaliată propunere prezentată vreodată”, consideră Donald Trump.

„Astăzi Israelul face un mare pas către pace. Am fost întristat de soarta poporului palestinian. Ei merită o viață mai bună”, a mai afirmat președintele american în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Soluția americană condiționează crearea statului palestinian de recunoașterea suveranității Israelului asupra teritoriilor ocupate și a Ierusalimului drept capitală a statului evreiesc, precum și de abandonarea atacurilor teroriste lansate din teritoriile palestiniene.

„Viitorul stat palestinian” nu va vedea lumina zilei fără respectarea mai multor „condiții”, printre care „respingerea clară a terorismului”. Acesta ar putea avea „o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a detaliat președintele SUA.

Liderul american a afirmat că Statele Unite sunt gata „să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor” ocupate, a căror delimitare clară nu a precizat-o însă.

Donald Trump a dat asigurări că Ierusalimul „va rămâne capitala indivizibilă a Israelului, foarte important, capitala indivizibilă”, dar nu a precizat ce limite geografice ar urma să aibă orașul.

La rândul lor, palestinienii își doresc ca Ierusalimul de Est, parte a orașului ocupată de Israel în 1967 și anexată ulterior, să fie capitala viitorului lor stat.

Liderul de la Casa Albă a anunțat că i-a trimis marți „o scrisoare” președintelui Autorității palestiniene, Mahmoud Abbas, estimând că planul său este „o șansă istorică” pentru palestinieni de a dobândi un stat independent.

„I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat va rămâne deschis și fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani”, a explicat Donald Trump.
 
Președintele Autorității palestiniene, Mahmoud Abbas, a respins planul de pace pentru Orientul Mijlociu prezentat de președintele american, Donald Trump, spunând că va fi trimis la „coșul de gunoi al istoriei”, relatează DPA, potrivit Agerpres

„Poziția noastră nu s-a schimbat”, a declarat Abbas la o reuniune de urgență a conducerii palestiniene la Ramallah, la care au participat reprezentanți ai mișcării islamice Hamas și ai Jihadului Islamic.

„Niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia”, a declarat Mahmoud Abbas, citat de AFP. 

„Este imposibil pentru orice copil, arab sau palestinian, să accepte să nu aibă Ierusalimul” drept capitală a unui stat palestinian, a afirmat Mahmoud Abbas pentru a motiva respingerea categorică a perspectivei ca Ierusalimul să devină capitala „indivizibilă” a Israelului, așa cum a propus președintele american.

Planul de pace pentru Orientul Mijlociu, dezvăluit de Donald Trump marți la Casa Albă, la întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prevedea crearea unui stat palestinian cu teritoriu, autoritate și suveranitate limitate.