Sondaj YouGov.com: Germanii și francezii nu ar vrea ca NATO să apere România, dacă ar fi atacată de Rusia

Emisiunea „Subiectiv” a prezentat duminică un sondaj realizat de YouGov.com pentru Charles Koch Institute și RealClearPolitics și care a vrut să afle, chestionând populația țărilor NATO, ce țări s-ar implica în cazul unui atac.
Potrivit sondajului, dacă România ar fi atacată de Rusia, 40% dintre britanici și americani ar fi de acord ca țările lor să intervină de partea României, pe când numai 32% dintre francezi și germani ar apăra România.
Alte națiuni care ar apăra România sunt danezii (44% DA vs. 21% NU), norvegienii (38% DA vs. 28% NU).
Alte țări care nu ar apăra România, dar care nu fac parte din NATO, sunt Suedia (44% NU vs 19% DA) și Finlanda (63% NU vs 7% DA).
Articolul 5 din tratatul NATO prevede ca fiecare stat al Alianței să ajute oricare alt stat membru în cazul unui atac.
La 70 de la înființare NATO, cele mai recente date pot fi citite într-o notă îngrijorătoare, arătând o scădere drastică a încrederii în această organizație. Este pus sub semnul întrebării inclusiv Articolul 5, „coloana vertebrală” a NATO – prevederea potrivit căreia un atac asupra unui stat membru echivalează cu un atac asupra tuturor.
Sondajul devine cu adevărat interesant atunci când oamenii din 8 state sunt întrebați punctual despre intrarea în război în favoarea unui stat sau altul. YouGov a ales o serie de țări pentru acest experiment – marii jucători, precum SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, și state de la marginea Alianței, precum Croația, Ucraina, țările baltice și România.
Rezultatele scot la iveală o serie de stereotipuri, precum faptul că germanii nu au o părere bună despre turci. 61% consideră că Turcia nu ar trebui apărată și doar 14% sunt în favoarea activării Articolului 5. Nemții i-ar apăra pe francezi – 55% în favoarea Articolului 5, față de numai 23% împotrivă. Germanii nu vor însă să apere în general statele de la marginea Europei. Ucraina ar fi, la fel, lăsată singură.
Mai interesant este că germanii nu vor nici măcar pe americani să îi susțină.
În plus, europenii nu mai văd relevanța NATO Rezultatele studiului (realizat pe un eșantion de 8.985 persoane, din Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia și SUA – state-cheie ale NATO) arată că susținerea pentru Alianță este în scădere.
De exemplu, în 2017, aproape trei sferturi din britanici susțineau NATO. Acum, numărul a ajuns la numai 59%. În Germania, susținerea a scăzută de la 68% la 54%.
Nu doar susținerea pentru NATO a scăzut, ci și părerea europenilor despre relevanța Alianței. Sunt medii ale scăderii cuprinse între 7 și 10 procente față de 2017. Cu alte cuvinte, europenii nu mai atribuie pacea relativă a ultimilor ani NATO sau, cel puțin, amenințarea teroristă i-a făcut să aibă mai puțină încredere în Alianță.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Deranj mare la Budapesta, după ce noile manuale turcești de istorie pentru liceu conțin hărți medievale în care Ungaria nu apare deloc pe hartă

Ce conțin Documentele Pfizer? Dr. Naomi Wolf prezintă: "Cea mai mare crimă împotriva umanității din istorie: 11 dezvăluiri din documentele Pfizer despre vaccinuri" - VIDEO TRADUS ÎN ROMÂNĂ

Bill Gates s-a sucit: Apocalipsa Climatică NU mai vine!

Olivia Steer: Și eu mi-am pus problema că dîrele albe din urma avioanelor ar fi fum de motor. Dar nu era “fum de motor”, ci cu totul altceva. Ce? Nu știu

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Patrioata Simona Halep și-a schimbat țara cu Franța ca să plătească taxe mai mici
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)