Jurnalista Sorina Matei face noi dezvăluiri în cazul Caracal, după ce DIICOT a solicitat sprijinul FBI pentru a stabili profilul genetic al Luizei Melencu.  Ea susține FBI nu are credibilitate pe cercetarea ADN în America, după ce au eșuat în mai multe cazuri, ajugându-se ca probe din peste 3000 de procese și cazuri să fie refăcute. „Ce nu este spus opiniei publice românești: Credibilitatea FBI în privința testării corecte a ADN este la pământ în SUA”, spune Sorina Matei.

„DIICOT ține să se facă de râs până la final și să-și probeze neputința și neprofesionalismul. A dat comunicat că a cerut sprijinul FBI ca să-i facă profilul genetic Luizei Melencu și profilul comportamental lui Dincă. Dacă în cazul profilului comportamental colaborarea ar putea fi să zicem justificată, având în vedere că americanii sunt chiar întemeietorii cercetării și studierii comportamentale în această materie (violatori, asasini în serie), la povestea cu ADNul stabilit de FBI au dat-o chix”, scrie Sorina Matei. 

Jurnalista exemplifică modul în care FBI a dat greș cu unele probe ADN

 „Într-un caz din 2013, unul din așa zișii făptuitori ai agresiunii unui băiat a fost greșit pus sub acuzare din cauză că FBI a reinterpretat probele ADN printr-un program în care finalul a fost că suspect a ieșit altcineva decât adevăratul făptuitor. Cazul a revoltat în așa hal comunitățile ( era vorba de băieți de etnii diferite și probe ADN multiple la fața locului) încât, după ce s-a descoperit că interpretarea greșită a FBI a indicat în mod greșit și nedrept făptuitorul, s-a descoperit o adevărată problemă de sistem în interepretarea ADN de către FBI. Astfel, probe din peste 3000 de procese și cazuri au fost refăcute, constatându-se multe deficiențe ale FBI în analizarea ADN”, explică Sorina Matei pe Facebook.

”Mai mult, recent, chiar în 2019, alte cazuri de inculpări greșite au relevat faptul că baza de date genetică pe care a strâns-o FBI nu poate fi de încredere atunci când este utilizată. Oameni care n-aveau legătură cu cazurile s-au trezit inculpați aiurea pentru că FBI le-a strâns aproape cu forța amprentele genetice, ceea ce a deschis în SUA o altă serioasă dezbatere în 2019 în privința modului cum este utilizată de statul american/FBI baza de date genetică. Deci FBI stă foarte prost la capitolul credibilitate și expertiză obiectivă și corectă în privința testării ADN și folosirea acestor probe incriminatorii în procese penale. Iar aceste sunt fapte, realități”, susține jurnalista.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews