ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



La trei ani de la tragedia de la Colectiv, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că în acest moment în România nu pot fi tratați 60 de pacienți cu arsuri grave, dar lucrurile au început să se „miște” în acest sens.

„În acel moment (al incendiului de la Colectiv - n.r.) cred că România ar fi trebuit să recunoască faptul că nu poate trata un număr atât de mare de pacienți cu arsuri, nicio țară din lume nu poate trata în același timp un număr atât de mare de pacienți. (...) Nu am urmărit ce a spus ministrul Bănicioiu în acel moment, dar pot să vă spun că nu putem trata 60 de pacienți cu arsuri, în acest moment în România, nu putem trata nici 30 cu arsuri grave", a spus ministrul Sănătății, joi seara, la TVR.

Ea a susținut că s-au făcut pași importanți, dar nu suficienți, pentru a putea trata pacienții cu arsuri grave.

„Pot să vă spun că în acest moment s-au făcut pași importanți, deși nu suficienți, pentru a putea trata pacienții cu arsuri grave, că azi s-a publicat pe site-ul Băncii Mondiale un caiet de sarcini privind achiziția unor componente pentru centre pentru marii arși, că în 6 august 2018 am semnat un contract pentru studiu de fezabilitate pentru patru centre pentru marii arși, pentru că nu pot să spun de ce banii Băncii Mondiale pentru aceste construcții au fost blocați atâția ani. Important este că acum facem pași înainte. Unul dintre primele mele acte normative semnate la 1 martie 2018 a fost Ordonanța 8, care prevedea prelungirea decontării tratamentului pentru răniții din Colectiv până în 2020 și extindea decontarea atât în clinicile private, cât și cele de stat", a explicat Pintea.

Ministrul a subliniat că "lucrurile se mișcă" privind centrele de arși.

„Au trecut trei ani, eu spun că lucrurile se mișcă, nu suficient, cu siguranță. Am văzut câteva reportaje făcute de colegii dvs. în câteva orașe unde se presupune că există centre pentru arși (...); s-au livrat o parte din echipamente, se folosesc în terapiile intensive din acele spitale, asta nu înseamnă că nu s-au livrat, că au rămas niște încăperi pe care va trebui să le mobilăm cu aparatură, dar o parte din aparatură a plecat. Aș vrea să se știe clar că lucrurile se mișcă, nu suficient, depindem de proceduri de anumite lucruri. Mie mi-ar plăcea să le mișc foarte repede, din păcate, ar fi trebuit mișcate de când s-au semnat acele contracte sau acorduri", a explicat ministrul Sănătății.

Pintea a precizat că în cazul în care s-ar întâmpla o tragedie asemănătoare cu cea de la Colectiv, ar trebui declanșat mecanismul de protecție civilă.