ACTUALIZARE 29.02/ 13:00 Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea a fost reținută pentru 24 de ore de DNA în dosarul în care este acuzată de luare de mită.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei PINTEA SORINA, manager al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
"În perioada decembrie 2019 - 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 de lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect "proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente", încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite", se arată în ordonanța procurorilor.

Conform sursei citate, "în data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante".

"Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se mai arată în comunicatul DNA. 

Sorina Pintea urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Știrea inițială

Fostul ministru al sănătății, Sorina Pintea, care ocupă în prezent funcția de director al Spitalului Județean de Urgență „Dr.Constantin Opriș” - Baia Mare, a fost anchetat vineri de procurorii DNA, care i-au percheziționat biroul, în urma unui flagrant la o achiziție de echipamente și produse medicale, la care ar fi pretins mită pentru dotarea unității medicale cu aparatura necesară în contextul răspândirii noului coronavirus. 

După o anchetă începută vineri după-amiază și prelungită pe durata mai multor ore, în cursul serii Sorina Pintea a fost preluată cu mandat de aducere la DNA Central (București). Din punct de vedere procedural, orice flagrant este urmat de măsura reținerii, potrivit unor surse judiciare, citate de Știri pe Surse

Procurorii DNA au organizat la Spitalul Județean din Baia Mare o acțiune de prindere în flagrant în legătură cu un contract de achiziții, fiind vorba despre o posibilă mită de 120.000 de lei, sumă care a fost găsită în biroul directorului unității medicale, în urma percheziției.