ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Media Development Investment Fund ("MDIF") al lui George Soros și grupul media germano-elvețian Ringier Axel Springer și-au împărțit piața media din Polonia, potrivit unui raport al portalului francez Observatoire du Journalisme.

Analiza realizată de portalul francez arată că, începând cu 8 noiembrie, un reprezentant al MDIF, susținut de Soros, va face parte din consiliul de supraveghere al grupului Wirtualna Polska Holding, care deține entități cu participații în mai multe instituții media poloneze.

Acest lucru urmează achizițiilor în alte media poloneze importante, cum ar fi Agora, editorul principalului cotidian Gazeta Wyborcza și al Radio Zet, și Gremi Media, editorul influentului cotidian Rzeczpospolita.

Investiția în Wirtualna Polska (wp.pl) făcută de fondul Soros este modestă, de 1,5 milioane de euro pentru o participație de doar 0,2% din companie, dar este considerată o declarație importantă de "angajament față de libertatea presei", potrivit proprietarilor polonezi ai portalului. Principalul rival de pe piață al Wp.pl este Onet.pl, deținut de Ringier Axel Springer, care deține și tabloidul Fakt, precum și săptămânalul Newsweek Polska.

Toate mass-media enumerate mai sus sunt susținători fermi ai noii majorități parlamentare din Polonia, formată din liberali, centriști și stângi, condusă de fostul prim-ministru și președinte al Consiliului European, Donald Tusk. 

Observatoire du Journalisme notează că, odată ce televiziunea publică (TVP) și radioul (Polskie Radio) vor fi preluate de aliații lui Donald Tusk, piața media poloneză va deveni foarte dezechilibrată în favoarea stângii politice, așa cum era înainte de 2015.

Publicația a concluzionat că, deși în curând cetățenii francezi nu vor mai auzi în mass-media mainstream din țară despre amenințările la adresa libertății presei și a pluralismului mediatic din Polonia, ei au acum cele mai multe motive de îngrijorare, deoarece cele mai puternice și mai bine finanțate grupuri media din Polonia sunt deja de partea unui alt guvern al lui Donald Tusk, conchide Expose News.