ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce s-au vaccinat cu prima doză din vaccinul Pfizer pe 13 ianuarie, aproape toți cei 78 de locuitori ai unui cămin de bătrâni din Spania s-au infectat cu noul coronavirus, deși rămăseseră neatinși de boală în primele două valuri ale epidemiei. Până pe 31 ianuarie, muriseră cel puțin 7 locuitori ai Reședinței pentru vârstnici Lagartera din Toledo, alți 4 rezidenți fiind în continuare spitalizați, potrivit Lavanguardia. Cu toate acestea, conducerea așezământului nu recunoaște cauzalitatea dintre vaccinare și îmbolnăviri/decese, mergând mai departe cu administrarea și a celei de-a doua doze a vaccinului Pfizer-BioNTech.

După cum a confirmat chiar centrul de vârstnici, toți cei 78 de locuitori ai săi sunt afectați de noul coronavirus și rămân izolați în camerele lor, iar cei 33 de lucrători evoluează pozitiv și înainte de a se întoarce la locul de muncă vor trebui să prezinte un test PCR negativ.

Azilul a subliniat într-o declarație că „întotdeauna au fost respectate măsurile de protocol Covid pentru toți rezidenții” și că „se păstrează o transparență totală în comunicarea cu familiile”.

Conducerea așezământului a subliniat că aceasta este „prima dată” când vârstnicii au fost afectați de coronavirus, după ce nu fuseseră atinși de boală în primele două valuri ale epidemiei.

„Pe 13 ianuarie, toți rezidenții căminului, inclusiv îngrijitorii, au fost vaccinați cu prima doză a vaccinului Pfizer, iar după șase zile au început să apară primele simptome de Covid-19 la zece dintre aceștia”, a explicat direcțiunea.

La cinci zile după vaccinarea îngrijitorului, au început să apară concediile medicale, iar săptămâna trecută s-a confirmat că aproape toate îmbolnăvirile erau de Covid-19.

Potrivit EFE, centrul a ținut sub control situația, monitorizându-i pe rezidenții afectați, iar pe 21 ianuarie, observând creșterea numărului bolnavilor, s-a luat decizia, cu aprobarea administrației orașului Talavera de la Reina, de a „izola toți rezidenții în camerele lor”, activându-se astfel planul de urgență împotriva Covid-19.

În acest context, centrul le-a informat pe rudele vârstnicilor despre situație, precum și despre decizia de a-i supune pe toți rezidenții unei testări PCR; rezultatele, aduse la cunoștință pe 25 ianuarie, au indicat că toți rezidenții, cu o singură excepție, erau pozitivi la coronavirus.

În ciuda infectărilor galopante și a deceselor apărute după inocularea primei doze de vaccin, responsabilii nu au stabilit cauzalitatea dintre vaccinare și infectarea cu noul coronavirus, iar morțile subite au fost puse pe seama vârstei și a afecțiunilor preexistente. Astfel, comunicatul oficial semnala că a doua doză de vaccin Pfizer este programată să fie administrată pe 3 februarie, iar testarea PCR este programată pentru 5 februarie.