ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria orașului spaniol Majadahonda a decis la începutul acestei săptămâni demolarea Monumentului ridicat în memoria legionarilor Ionel Moța și Vasile Marin. Monumentul a fost  ridicat aici în urmă cu 45 de ani. 

Solicitarea demolării Monumentului a fost făcută de către reprezentanții Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol, Somos Majadahonda (Suntem Majadahonda) și Izquierda Unida (Stânga Unită), care fac parte din Consiliul Local al primăriei Majadahonda, scrie presa iberică. 
 
Votul a fost dat în baza Legii Memoriei Istorice, adoptată de spanioli în 2007, care prevede, printre altele, demolarea tuturor monumentelor și simbolurilor franquiste. Excepție fac doar acele monumente care au utilitate privată și care nu generează acte comemorative publice.  Totodată, legea instituie „reparații morale și dreptul la recuperarea memoriei” pentru victimele războiului civil spaniol și ale „dictaturii franquiste”.  Actul normativ incriminează practic integral regimul Generalului Franco, declarându-i eroi și victime numai pe comuniștii spanioli și pe cei care au luptat alături de aceștia.

În baza acestei legi s-au dărâmat sau demontat până acum aproape toate monumentele naționaliste ridicate în timpul regimului Franco. Așa au dispărut plăcile comemorative, statuile lui Franco, efigiile sale, monumentul închinat lui Jose Antonio Primo de Riveira etc. Monumentele rămase încă în spațiul public sunt permanent vandalizate și profanate.
 
Ion I. Moța și Vasile Marin au fost doi voluntari români din Mișcarea Legionară  care au murit pe front, în 1937, în luptele din Războiul civil spaniol (1936-1939).

Monumentul din Majadahonda a fost ridicat în 1970, în memoria lui Ionel Moța și Vasile Marin, căzuți în timpul războiului civil spaniol, la 13 ianuarie 1937, apărând Madridul de trupele comuniste.

În textul solicitării se cere demolarea Monumentului în cel mai scurt timp posibil, cel târziu până la finele anului 2015. Totodată se vorbește despre construirea unui alt monument sau despre amplasarea unei plăci comemorative închinate „păcii” într-un alt loc, mai potrivit, scrie site-ul rostonline.ro.
 
Despre Moța și Marin, marele Nicolae Iorga scria articolul "Doi băieți viteji":
 
"Luptând pentru credința lor creștină și pentru cinstea poporului lor, pentru ce este etern, scump și curat în latinitatea nebolșevizată, doi tineri Români, doi băieți viteji, Moța și Marin, au căzut înaintea Madridului apărat de Roșii.

Când, în zilele din urmă, îndepărtam știrile de o monotonie desăvârsită, în ciuda măcelului zilnic, cu privire la ce se petrece, în miez de iarnă, acolo în nenorocita Spanie, nu ne gândeam că între aceia care și-au dat viața luptând pentru cauza cea bună erau și acești doi fii ai țării noastre.

Prinși de un entuziasm care se cere condus și nu înăbușit, pentru că altfel rămâne celălat entuziasm, contra căruia Statul nu poate lupta îndeajuns și mai ales singur, încălziți de o ideie căreia i se închinaseră întregi, ei și-au zis că e preferabil, decât să facă în România însăși o agitație care nu-i aduce totdeauna bine, să meargă acolo unde nu sunt discursuri și demonstrații de stradă, ci omul stă în fiecare clipă în fața morții pentru ce crede el că e sfânt și mare. Și -au căzut.

Cine știe ce va ieși din cumplita furtună care s’a abătut asupra depărtatului pământ latin unde se varsă sânge din toate rănile unui nobil neam. Dar, dacă vreodată vom vedea Spania cum a fost, cum trebuie să fie, se va putea spune la noi, cu înduioșată mândrie, că pentru aceasta au curs câteva picături din sângele scump al tineretului nostru.”
Nicolae Iorga – articol publicat în revista "Lumea nouă”, nr. 1, 1937"