ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut marți în mod oficial Palestina, o decizie care înfurie Israelului, care consideră această recunoaștere drept o ”recompensă” a mișcării islamiste palestiniene Hamas în toiul Războiului din Fâșia Gaza.

"De mai bine de 30 de ani, Norvegia a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai unui stat palestinian. Ziua de astăzi, când Norvegia recunoaște oficial Palestina ca stat, reprezintă o piatră de hotar în relația dintre Norvegia și Palestina", a comunicat Ministerul norvegian al Afacerilor Externe, potrivit Agerpres.

Norvegia a subliniat că recunoașterea a fost o expresie clară a sprijinului pentru forțele moderate în rândul israelienilor și palestinienilor și a declarat că este încrezătoare că guvernul palestinian va pune bazele unui guvern atât în Cisiordania, cât și în Fâșia Gaza, în urma unei încetări a focului în războiul care face ravagii din 7 octombrie 2023.

"Este regretabil că guvernul israelian nu dă semne de implicare constructivă. Comunitatea internațională trebuie să își sporească sprijinul politic și economic pentru Palestina și să continue eforturile pentru o soluție cu două state", a mai comunicat MAE norvegian.

De asemenea, guvernul spaniol a adoptat marți, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Miniștri, un decret prin care recunoaște oficial statul Palestina, a anunțat purtătoarea de cuvânt a guvernului condus de Pedro Sanchez - transmite France Presse, citat de Agerpres.

Această recunoaștere este "o necesitate" pentru "realizarea păcii" între israelieni și palestinieni, precum și "o chestiune de dreptate istorică" pentru poporul palestinian, a declarat marți Pedro Sanchez, care a devenit una dintre cele mai critice voci ale guvernului israelian în cadrul UE de la începutul războiului din Gaza.

Această decizie nu este luată "împotriva nimănui, cu atât mai puțin împotriva Israelului, un popor prieten (...) cu care dorim să avem cea mai bună relație posibilă", a adăugat el într-o scurtă declarație citită în spaniolă și engleză, precizând că recunoașterea statului Palestina reflectă "respingerea noastră totală a (mișcării islamiste palestiniene) Hamas, care este împotriva soluției celor două state".

Furioase, autoritățile israeliene l-au acuzat pe Sanchez că este "complice la apelurile pentru genocidul poporului evreu", într-un mesaj pe X al șefului diplomației, Israel Katz, făcând referire la această recunoaștere, dar și la declarațiile controversate ale numărului trei din guvernul spaniol, Yolanda Diaz, care a cerut recent ca Palestina să fie eliberată "de la râu până la mare".

Acest slogan - care se referă la granițele Palestinei sub mandatul britanic, care se întindea de la râul Iordan până la Marea Mediterană înainte de crearea statului Israel în 1948 - este interpretat de detractorii săi, inclusiv de guvernul israelian, ca un apel la eliminarea Israelului.

Nu în ultimul rând, Irlanda a recunoscut oficial marți statul Palestina, a anunțat guvernul într-un comunicat, mai informează Agerpres.

Guvernul de la Dublin a aprobat recunoașterea statului palestinian în cadrul unei reuniuni marți dimineață, se arată într-un comunicat.

"Guvernul recunoaște Palestina ca stat suveran și independent și a fost de acord să stabilească relații diplomatice depline între Dublin și Ramallah". "Un ambasador al Irlandei în statul Palestina va fi numit împreună cu o ambasadă completă a Irlandei la Ramallah", se arată în comunicat, citat de Reuters.

Prim-ministrul irlandez Simon Harris a declarat că această decizie a Irlandei are ca scop menținerea speranței pentru pace. "Este vorba despre credința că soluția cu două state este singura cale pentru ca Israelul și Palestina să trăiască alături în pace și securitate", a declarat acesta în comunicat.