ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un blogger ucrainean acuzat că ar fi un propagandist pro-Putin a fost arestat joi în Spania sub acuzația de înaltă trădare. Anatoli Șarîi, în vârstă de 43 de ani, originar din Kiev, a fost reținut joi în baza unui mandat internațional de arestare emis de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), informează Daily Mail

Nu este clar unde anume a fost găsit Șarîi, dar, din 2016, acesta locuiește într-un oraș situat undeva pe coasta catalană a Spaniei, după ce a cerut azil politic. Șarîi, fost reporter de investigații, declarase că era ținta unor grupări neonaziste din Ucraina pentru activitatea sa de demascare a corupției de stat.

Criticii spun că, de când Rusia a invadat ultima dată Ucraina, în 2014, el a devenit o portavoce a Rusiei și un apologet al lui Putin - acuzații pe care bloggerul le neagă.

Șarîi a crescut în Ucraina și în 2005 a început să lucreze ca jurnalist, publicând în perioada 2008-2011 o serie de investigații în care expunea presupuse legături între guvernul de la Kiev și crima organizată.

În 2012, a fugit în Lituania, unde a primit un permis de ședere de 5 ani pe motiv că era persecutat pentru activitatea sa jurnalistică.

Putin a invadat prima dată Ucraina în 2014, după răsturnarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici în urma Euromaidanului. La acea vreme, Rusia a preluat controlul asupra Crimeei și a anexat-o, iar apoi a început să îi înarmeze pe rebelii pro-ruși din regiunile estice ale Ucrainei, Donețk și Luhansk.

Criticii lui Șarîi, care au făcut declarații pentru La Vanguardia și Catalan News, au afirmat că, după invazie, acesta a devenit „pro-Putin 100%” și un „propagandist pro-Rusia”.

Taras Atamanciuk, un ucrainean care trăiește tot în Catalonia, a declarat că Șarîi a publicat hărți ale Ucrainei fără Crimeea și a descris înlăturarea lui Ianukovici ca fiind o „lovitură de stat”.

Șarîi și-a continuat activitatea jurnalistică din străinătate, administrând canale de YouTube și Telegram care au strâns peste un milion de urmăritori. 

El le-a folosit pentru a critica guvernările din Ucraina de după revoluția din 2013 și pentru a combate ceea ce el considera a fi propaganda mass-mediei din această țară.

SBU spune că Șarîi „a desfășurat activități ilegale în detrimentul securității naționale a Ucrainei” și că există „motive să credem că Anatoli Șarîi a acționat în numele unor structuri străine”.

În luna mai a anului trecut, autoritățile ucrainene au emis pe numele lui un mandat de arestare pentru două capete de acuzare - trădare și instigare la ură interetnică.

La momentul respectiv, avocații lui Șarîi au declarat că acesta este un „caz clar de persecuție politică” și au presupus că jurnalistul va fi ucis dacă se va întoarce în țara sa.

SBU a declarat că arestarea lui Șarîi de joi este încă „o dovadă că fiecare trădător al Ucrainei va primi mai devreme sau mai târziu o pedeapsă meritată”.
 
Cum se împacă aceste acțiuni represive cu respectarea libertății opiniei și a presei într-o țară candidată să adere la Uniunea Europeană, dar care nu pune preț pe drepturile omului, după cum nu pune nici pe drepturile românilor din regiunile Cernăuți și Odesa, ar trebui să explice guvernul de la Kiev.
 
Mai grav este că autoritățile spaniole au acceptat să colaboreze cu SBU-ul, urmaș al fostului KGB din fosta URSS, într-o asemenea speță. Dacă a fi anti-rus înseamnă să aplauzi dizidența lui Navalnîi sau a altor tineri persecutați la Moscova, dar, în același timp, să ajuți la încarcerarea unui blogger dizident de către autoritățile de la Kiev în același stil sovietic practicat și de ruși, atunci poate ar trebui să reevaluăm definițiile pe care le avem despre drepturile omului și să subliniem că ele se aplică de acum încolo numai anumitor oameni, în funcție de cum bate vântul simpatiilor politice internaționale.