ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situație specială în privința apărării spațiului aerian al României, după accidentul aviatic de la Borcea.

Spațiul aerian român este păzit de patru avioane Typhoon ale Forțelor Aeriene Britanice, după accidentul aviatic de la Borcea avioanele MiG 21 Lancer ale Armatei Române fiind în acest moment restrase la sol. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor. 

De asemenea,  ministrul Apărării a declarat că sunt frecvente intrările în spațiul aerian român ale aeronavelor din Rusia și a subliniat că poliția aeriană operează în aceste cazuri conform unor proceduri standard, de tip NATO.
 
„După tragedia de săptămâna trecută de la mitingul aviatic, atunci când am pierdut unul dintre cei mai buni piloți ai Forțelor Aeriene Române, conform procedurilor, pe timpul investigației aparatele MIG rămân la sol. În momentul de față, poliție aeriană realizează partenerii noștri britanici aflați la Mihail Kogălniceanu, în speță cu cele patru aparate Typhoon și, dacă este nevoie, putem să ne asociem cu aparatele Șoim pe care Forțele Aeriene Române le au", a precizat Fifor, într-o conferință de presă, citat de News.ro.


Întrebat dacă, în ultima perioadă, au fost avioane rusești care au forțat granițele României, Fifor a răspuns: „Am să repet ce am spus în urmă cu ceva vreme într-un interviu. Sunt frecvente aceste intrări în spațiul aerian român din partea unor aparate de zbor ale Federației Ruse. Procedurile sunt standard, sunt proceduri NATO, pentru că România realizează apărarea spațiului aerian NATO și este firesc să facă lucrul acesta. Sunt proceduri standard, respectiv se ridică aparatele care realizează poliția aeriană și se trece la proceduri specifice”.