ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce OMS a exclus posibilitatea prin care virusul Covid ar proveni în urma unui accident de laborator din China, mai mulți experți în domeniul sănătății au publicat o scrisoare deschisă prin care solicită revizuirea ipotezei, anunță national.ro

Astfel, jurnaliștii de la Ziarul Național au publicat scrisoarea prin care semnatarii, experți în domenii de cercetare, medicină, sănătate publică, chimie, biologie, neuorobiologie și fizică au declarat că: 

„Înțelegerea modului în care virusul SARS-CoV-2 a apărut și s-a răspândit în populația umană este o bază esențială pentru prioritizarea viitoarelor strategii de prevenire și răspuns la pandemie. Cu toate acestea, la mai mult de un an de la izbucnirea pandemiei, nu a fost pus în aplicare un proces solid pentru a examina originile ei, iar datele importante și eșantioanele biologice care ar putea furniza informații esențiale despre originile pandemiei rămân inaccesibile. Aceste lacune reprezintă o amenințare semnificativă pentru toți și pentru generațiile viitoare”.

„Echipa comună de studiu a considerat că prioritatea sa este să găsească o origine zoonotică și să nu examineze pe deplin toate sursele posibile ale pandemiei. Termenii de referință ai mandatului său nu menționează nicio posibilă probă de laborator și, dimpotrivă, a indicat în mod explicit de la început o origine zoonotică strictă («identificarea sursei zoonotice a virusului»)”.

„Datele publicate în sprijinul raportului misiunii prezintă în mare parte recenzii ale studiilor chineze care nu au fost publicate, partajate sau examinate de comunitatea științifică internațională”.

„La mai mult de un an de la izbucnirea inițială, dosarele și eșantioanele biologice esențiale care ar putea furniza informații critice cu privire la originile pandemiei rămân inaccesibile. Această reținere a resurselor cheie care ar fi putut și ar fi trebuit să fie puse la dispoziție a subminat credibilitatea activității echipei comune de studiu”.

„În acest stadiu, nu există încă dovezi directe pentru nici una din aceste două ipoteze, nici date suficiente sau dovezi verificate pentru a exclude una, în timp ce exemplele istorice susțin pe larg ambele ipoteze”.

„Prin urmare, această cale rămâne în întregime ipotetică, ceea ce demonstrează cel puțin necesitatea de a rămâne deschiși către alte posibilități”.

„Solicitarea unei investigații complete cu privire la originile pandemiei prin cele mai bune mijloace disponibile nu este menită să arate cu degetul către nici o țară în special. Scopul său este să nu neglijeze nici o cale, pentru a înțelege cum a început această catastrofă. Aceasta pentru a putea acorda prioritate eforturilor de a remedia cele mai mari lacune ale noastre în beneficiul tuturor popoarelor și națiunilor”, concluzionează semnatarii, potrivit national.ro 

Scrisoarea a fost semnată de experți din SUA, Franța, Noua- Zeelandă, Australia, Belgia, Spania, Japonia, Austria, India, Marea Britanie și Germania.