ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce, în România ortodoxă, un grup de intelectuali apropiați de BOR militează fățiș și agresiv pentru ruperea relațiilor cu Biserica Rusă, Vaticanul încearcă o apropiere de Moscova.

Papa Francisc s-a declarat gata să îl întâlnească pe Vladimir Putin la Moscova, sperând să negocieze cu acesta o soluție pașnică în Ucraina.

Într-un interviu publicat marți în Corriere della SerraSuveranul Pontif a declarat:

„Nu merg la Kiev deocamdată; simt că nu trebuie să merg. Mai întâi trebuie să merg la Moscova. Mai întâi, trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar eu sunt un preot, ce pot face mai mult? Fac ce pot. Măcar dacă Putin mi-ar deschide ușa.”

Schimbarea de discurs a Vaticanului este spectaculoasă. Până acum, Papa s-a alăturat corului mondial care a condamnat cu asprime invadarea Ucrainei de către Rusia.

În interviul din ziarul italian, Francisc repetă criticile la adresa regimului de la Moscova pentru agresiune și amintește că pe Zelenski l-a sunat încă din prima zi a războiului.

Însă, adaugă o nuanță spectaculoasă în privința cauzelor care au provocat atacul rușilor.

El a explicat reporterilor că motivul invaziei lui Putin îl reprezintă, posibil, „lătrăturile NATO la porțile Rusiei”.

Iată paragraful cu pricina din materialul publicat de Corriere della Serra:

„Îngrijorarea Papei este că Putin, deocamndată, s-ar putea să nu se oprească. (Francisc) încearcă să mediteze la cauzele acestui comportament, la motivele care îl împing să ducă un război atât de brutal. Poate că «lătrăturile NATO la porțile Rusiei» l-au determinat pe liderul rus să reacționeze greșit și să declanșeze conflictul. «O furie despre care nu știu dacă a fost provocată – se întreabă el – dar care poate fi calmată, da.»”

(Interesant este că acest paragraf a fost CENZURAT de ediția în limba română a agenției Vatican News, în textul tradus și redactat de Adrian Dancă, fratele lui Ionel Dancă, fostul purtător de cuvânt al guvernului, deși el există în ediția italiană.)

O altă nuanță interesantă care apare în interviul din Corriere della Sera este condamnarea de către Suveranul Pontif a fluxului internațional de arme expediate către Ucraina, la care campioane sunt Statele Unite, cu echipamente de zeci de miliarde de dolari.

(Nu trebuie uitat că – până acum, cel puțin – Papa a avut relații excelente cu „catolicul” Joe Biden, în ciuda derapajelor stângiste ale liderului de la Casa Albă, inclusiv pe teme precum Avortul.)

Iată cum consemnează Corriere della Sera:

„«Iar acum, cei îngrijorați de soarta păcii se confruntă cu marea chestiune a livrărilor de arme de către țările occidentale către rezistența ucraineană», a început Papa gândurile sale pe această temă. El a recunoscut că este o chestiune controversată chiar și în lumea catolică.

„«Nu pot să răspund, sunt prea departe, la întrebarea dacă este corect să fie trimise arme ucrainenilor», a declarat el, după care a atacat industria de armament. «Ce este clar este că în acel teritoriul se testează arme. Rușii știu acum că tancurile nu le mai sunt folositoare și se gândesc la altceva. De asta sunt duse războaiele: pentru a testa armele pe care le-am produs.»

„«Așa a fost cazul și cu războiul civil din Spania, înainte de Al Doilea Război Mondial. Comerțul de arme este un scandal, dar puțini i se opun.» El a evocat apoi exemplul războiului saudito-american care durează de ani de zile, povestind că «acum doi sau trei ani, un vas încărcat cu arme a ajuns la Genova, (armele) trebuiau încărcate pe o navă mai mare care să le transporte în Yemen. Lucrătorii din port au spus că nu vor să încarce. Au spus: să ne gândim la copiii din Yemen. Este un gest mărunt, dar frumos. Ar trebui să fie mai multe.»”

De asemenea, este foarte interesant modul relativ abrupt și laconic din interviu în care Papa Francisc avertizează în legătură cu situația din Transnistria:

„Dar să fim atenți și la ce s-ar putea întâmpla în Transnistria...”

Nu trebuie uitat că, potrivit specialiștilor, Vaticanul dispune de cel mai extins și eficient serviciu de informații din lume. Ce i-au spus Papei Francisc agenții săi în legătură cu ce se pregătește în Transnistria?

Un alt pasaj demn de luat în seamă se referă la relația Papei cu Patriarhul Kiril pe fondul războiului din Ucraina.

Suveranul Pontif pare să îl mustre pe Patriarh pentru implicarea în politică (deși Papa este și șef de stat), dar tonul său nu are nici pe departe asprimea inchizitorială a unor cercuri de intelectuali de la București care cer mai mult sau mai puțin voalat ruperea relațiilor dintre BOR și Biserica Rusă.

Iată paragraful:

„Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, ar putea fi omul care să îl convingă pe șeful de la Kremlin să deschidă ușa (Papei). Pontiful dă din cap și spune:

«Am vorbit cu Kiril timp de 40 de minute prin Zoom. În primele douăzeci de minute, cu o hartă în mână, mi-a citit toate justificările războiului. L-am ascultat și i-am zis: Nu înțeleg nimic. Frate, noi nu suntem funcționari de stat. Nu trebuie să folosim limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru asta, trebuie să căutăm căile păcii, ca să punem capăt focurilor de armă. Patriarhul nu se poate transforma în copilașul de altar al lui Putin. Aveam cu el (Kiril) o întâlnire stabilită la Ierusalim, pe 14 iunie. Ar fi fost a doua noastră întâlnire față în față, nimic de-a face cu războiul. Dar acum și el este de acord: să ne oprim, am putea transmite un semnal ambiguu.»”

Relațiile dintre Kiev și Vatican par să se fi deteriorat serios înainte de Paștile catolic, când Kievul a reacționat iritat la ideea Papei ca, la ceremonia Via Crucis, din Vinerea Mare, Sfânta Cruce a Mântuitorului să fie purtată împreună de o rusoaică și de o ucraineancă.