ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețurile ridicate ale petrolului, investițiile în industria militară și eludarea sancțiunilor oferă Rusiei suficiente resurse pentru a continua războiul împotriva Ucrainei la o intensitate similară timp de cel puțin doi ani, a declarat un raport al serviciilor secrete lituaniene pe 7 martie, potrivit Știripesurse.

Invazia rusă la scară largă, care a intrat recent în al treilea an, nu dă semne de cedare, deoarece trupele Moscovei intensifică presiunea de-a lungul frontului. Ucraina se află într-o poziție din ce în ce mai precară, și anume din cauza întârzierilor în asistența SUA.

„Rusia are resurse financiare, umane, materiale și tehnice pentru a continua războiul la o intensitate similară cel puțin pe termen scurt”, arată raportul întocmit de Departamentul pentru Securitate de Stat (VSD) și Serviciul de Informații și Securitate al Apărării din cadrul armatei. (AOTD), clarificând faptul că „termenul apropiat” înseamnă șase luni până la doi ani.

Agresiunea împotriva Ucrainei conduce acum politica externă a Rusiei, deoarece Kremlinul încearcă să oprească sprijinul pentru Kiev prin șantaj și amenințări, se arată în scurt.
 
De asemenea, Moscova continuă să-și extindă rețeaua de companii pentru a ajuta țara să evite sancțiunile occidentale, căutând intermediari care să asigure echipamentele necesare războiului.

Occidentul a intensificat eforturile de a restrânge capacitatea Rusiei de a evita sancțiunile prin intermediul unor țări terțe. Entitățile din Turcia, Kazahstan, Kârgâzstan, China și alte state continuă să furnizeze Moscovei piese de computer, drone și alte materiale care ajută țara să-și alimenteze industria de apărare.

Agențiile de informații lituaniene au avertizat că, dacă războiul împotriva Ucrainei va îngheța sau se va opri dintr-un motiv oarecare, Moscova se va concentra pe dezvoltarea capacităților sale militare în direcția vestică.

Rusia se pregătește pentru o confruntare cu NATO

Chiar dacă Rusia continuă să aloce resurse uriașe pentru războiul împotriva Ucrainei, se pregătește și pentru o confruntare pe termen lung cu NATO, inclusiv în regiunea Mării Baltice, se arată în raport.

Mai mulți oficiali NATO au avertizat recent că alianța ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea unei ciocniri deschise cu Rusia în următorii ani.

„Rusia... s-a angajat într-o reformă majoră a forțelor sale armate”, deși „implementarea sa completă va dura de la cel puțin câțiva ani până la un deceniu”, potrivit documentului.

Sprijinul rus crește și potențialul militar al aliatului său Belarus. În timp ce îi permite dictatorului belarus Alexandru Lukașenko să arate suveranitate aparentă în luarea deciziilor, Moscova va căuta un control strâns asupra Minskului prin desfășurarea de capacități nucleare tactice în țară și stabilirea „condițiilor pentru o prezență militară pe termen lung”.