ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Schitul românesc „Prodromu”, de la Muntele Athos, Grecia, va primi un sprijin financiar mai mare de la statul român, au decis, marți, deputații prin aprobarea unui proiect pentru modificarea art.2 din Legea nr.114/2007 privind contribuția statului român la acest schit.

Potrivit propunerii legislative, sprijinul financiar se majorează de la 250.000 de euro la 960.000 de euro anual, sumă alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

„Având în vedere istoria acestui loc și importanța acestuia pentru poporul român, este necesar ca statul român să acorde un sprijin financiar permanent pentru restaurarea, conservarea și întreținerea complexului de clădiri și a operelor teologice, culturale, istorice și artistice ce compun Schitul "Prodromu", dar și pentru dezvoltarea relației spiritual-culturale și sociale a pelerinilor cu acesta (...). Lucrările de restaurare au început în urmă cu 30 de ani, iar pentru finalizarea acestora este necesară acordarea de către statul român a unui sprijin financiare anual în valoare de 960.000 de euro, întrucât costurile materialelor și manoperei sunt din ce în ce mai mari, lucrările fiind întârziate și amânate de la un an la altul, realizându-se până în prezent doar 40% din totalul lucrărilor de restaurare, sumele acordate până în prezent nefiind suficiente. Ca un termen de comparație, statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreținerea Catedralei Notre Dame, iar în urma tragicului accident din 15 aprilie 2019, în doar două zile, s-au strâns din donații 800.000.000 euro pentru restaurarea catedralei și a operelor de artă afectate”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, inițiată de reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare, cu excepția USR, și de parlamentari neafiliați.

„Suntem aici și vocea celor care și-au asumat să nu aibă voce au renunțat la lume și s-au dedicat în totalitate rugăciunii pentru lume. Faptul că este acest spirit astăzi în Camera Deputaților demonstrează că rugăciunea și jertfa lor nu este în zadar", a spus deputatul PSD Iulian Iancu, co-inițiator.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, de asemenea co-inițiator, a subliniat la rândul său necesitatea sprijinirii reprezentării românești ca o datorie patriotică. „Identitatea românească nu se menține cu alegerile din patru în patru ani, ci cu aceste instituții-școală și biserică pe care suntem datori să le sprijinim", a afirmat Vosganian.

„Prodromu”, schitul românilor din Sfântul Munte Athos, a fost întemeiat în anul 1820 sub arhipăstorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei și adăpostește piese artistice literare și documente istorice de valoare, între acestea fiind icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului "Prodromița". La Schitul 'Prodromu' se mai află icoana Maicii Domnului "Apărătoarea de foc", icoana Maicii Domnului "Înainte Vestitoarea, icoana Maicii Domnului "Ctitorița", iar în vechiul Paraclis al schitului cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul" este icoana Sfintei Treimi și icoana Sfântului Ioan Botezătorul, ce a fost îmbrăcată în argint în anul 1853 de către Grigorie Al. Ghica, domnitorul Moldovei. Totodată, aici se află moaștele mai multor sfinți, iar biblioteca schitului este un tezaur istoric inestimabil, ce conține acte, documente, manuscrise, hrisoave și opere teologice literare și istorice unice în lume.