ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una din categoriile în creștere în România este cea a părinților divorțați. Dacă până în prezent nu existau prea multe puncte de sprijin pentru aceștia, lucrurile încep să se schimbe. Adrian Pășcuță, lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, el însuși tată singur, a creat un curs gratuit pentru acești părinți și un grup de sprijin care s-a extins în toată țara. 

Care este situația divorțurilor în România?

Numărul de divorțuri, și în România dar și la nivel mondial este în creștere, media Uniunii Europene de exemplu fiind de 44%. În România suntem aproape de jumătatea acestei valori, undeva pe la 25%, mult sub țările care au trecut deja de 60% (Spania, Belgia etc.). O tendință descendentă se înregistrează de ani buni în SUA și Marea Britanie, dar și acolo nivelul divorțialității este încă foarte ridicat, aproape 50%.

Ați realizat primul curs on-line, gratuit, pentru părinții singuri. De unde v-a venit ideea și ce ne puteți spune despre el.

În urmă cu 3 ani de zile, când soția a decis că dorește să divorțeze, m-am trezit în situația de a avea singur grijă de cei 3 copii ai noștri. În zilele noastre e dificil să ai grijă de un copil și dacă faci parte dintr-o familie intactă, dacă ești singur dificultățile sunt mult mai mari. În plus, divorțul îi afectează pe copii și este un eveniment care trebuie tratat cu maximă atenție. Ei bine, având în vedere aceste fapte am căutat informații corecte despre modul în care trebuie să procedez pentru a ușura suferința copiilor mei și pentru a le asigura o dezvoltare frumoasă. În consecință am citit zeci de cărți de specialitate și am urmat câteva cursuri susținute de profesori renumiți de la universități prestigioase din SUA și UE.Am sintetizat cât de bine am putut cele mai importante informații și le-am condensat într-un curs pe care îl ofer gratuit părinților singuri din România. Cei ce își înscriu adresa de email la http://adrianpascuta.ro/curs_familii_monoparentale.html vor primi un set de 9 mesaje abordând cele mai importante aspecte pe care un părinte singur trebuie să le cunoască. De asemenea pe blogul http://adrianpascuta.ro/ pot citi diverse articole despre parenting, articole care se adresează atât părinților singuri cât și celor din familii intacte. 

Era nevoie de un astfel de curs pentru că informațiile dedicate special părinților singuri sunt foarte rare. Știu că sunt foarte mulți părinți înscriși la acest curs, întrebarea mea este următoarea: care este categoria cel mai interesată mamele sau tații singuri?

Avem înscriși la curs și tați dar predomină mamele. În România, de cele mai multe ori, după divorț domiciliul copiilor rămâne la mamă. În general, părintele rezidențial este cel care se implică mai mult în creșterea și educarea copilului, dar am constatat cu bucurie că sunt destul de mulți și părinți nerezidențiali interesați de curs. Este îmbucurător lucrul acesta, mai ales dacă ne gândim că în jumătate din cazurile de divorț, părintele nerezidențial pierde treptat legătura cu propriul copil.


Cu alte cuvinte divorțul nu este doar o separare între soți, implică și o distanțare a copilului de unul din părinți?

Din păcate da. În SUA de exemplu, peste 50% din copiii familiilor monoparentale nu și-au văzut tatăl în ultimul an. În România situația este ceva mai bună dar suntem departe de o situație ideală.


După divorț, mulți copii devin apatici, triști sau neinteresați de școală. Cum se depășește această perioadă?


În mod firesc, după divorț, unii copii sunt afectați de decizia părinților. Nu există un patern pe care să îl urmeze toți copiii, depinde foarte mult de vârsta copiilor, de puterea lor de înțelegere și acceptare, de capacitatea părinților de a le explica ce se întâmplă și de a-i susține în această perioadă etc. În general, există o suferință și e bine ca aceasta să fie exteriorizată și tratată ca atare. Legat de școală există uneori un regres și e bine să fie acceptat acest lucru – copilul e preocupat de evenimentele din propria familie, nu se mai poate concentra la fel de mult pe sarcinile școlare. În unele cazuri pot exista îmbolnăviri, chiar grave, dacă părinții continuă o stare conflictuală. Alteori copiii devin obraznici, violenți etc. 

Cum pot fi sprijiniți acești copii?

Părinții sunt principalul lor sprijin, așa este normal și așa se și întâmplă. Problema este că nici pentru părinți nu este prea ușor. Vestea bună este că în ultimele luni s-a creat o comunitate extrem de interesantă și de dinamică a părinților singuri. Peste 1000 de mămici și tătici singuri din toată țara sunt deja înscriși aici https://www.facebook.com/groups/familiimonoparentale/. Este un grup extrem de interesant care cuprinde nu doar părinți divorțați ci și mămici care au născut copii deși nu erau căsătorite (evitând astfel avortul) dar și părinți care au rămas văduvi. Mai mult, avem atât părinți rezidențiali cât și părinți nerezidențiali iar schimbul de informații de pe grup este extrem de benefic. Grupul este inițiat de https://www.facebook.com/paginadeparenting/ în anul 2018 dar a devenit rapid cel mai relevant grup dedicat părinților singuri interesați de educația și buna creștere a propriilor copii.

Ce subiecte dezbateți acolo?

Tot felul de subiecte: modalități de petrecere a timpului liber în mod plăcut, hobbyuri personale, îngrijirea copilului, introducerea unui nou partener, relația cu celălalt părinte, modalități de suplinire a părintelui care lipsește, educație financiară etc. Grupul este atât de dinamic încât în câteva orașe părinții singuri de acolo au organizat deja evenimente la care s-au întâlnit și au socializat, uneori singuri, alteori împreună cu proprii copii.