ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„În ziua alegerilor din România, CEO-ul Telegram a reaprins dezbaterea cu privire la rolul lui Macron în reprimarea libertății de exprimare în Europa”, scrie jurnalistul Stéphane Luçon, pe blogul său, într-o analiză care abordează interferența Franței în alegerile din România și acuzațiile lui Pavel Durov. 
 
*

Implicarea Franței în alegerile din România are toate semnele distinctive ale diplomației lui Macron. Așa cum descriam într-o postare anterioară, Macron a reușit să își aleagă candidatul favorit și să ia victoria - cel puțin pentru moment.
 
 Pavel Durov a împărtășit următorul mesaj cu utilizatorii români, pe canalul oficial Telegram:

„Un guvern vest-european (ghiciți care...) a contactat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare din România înainte de alegerile prezidențiale de . Am refuzat categoric. Telegram nu va îngrădi libertatea utilizatorilor români și nu va bloca niciun canal politic.

Nu poți „apăra democrația” prin distrugerea democrației. Nu poți „combate ingerințele electorale” interferând în alegeri. Ori există libertate de exprimare și alegeri corecte - ori nu există. Poporul român le merită pe amândouă.”

Bineînțeles, știrea a fost preluată de presa locală unanimă, care a folosit-o pentru a denunța amestecul Rusiei - o temă recurentă printre acestea - strigând „Rusia” la tot ceea ce nu era de acord cu opiniile lui Macron și ale aliaților săi locali. Înainte de închiderea secțiilor de votare, ambasada Franței a emis o declarație (la ora locală 19:35) prin care a respins acuzația:

Mesajul Ministerului francez pentru Europa și Afaceri Externe:

„Pe Telegram și Twitter circulă acuzații complet nefondate privind o presupusă ingerință a Franței în alegerile prezidențiale din România.

Franța respinge categoric aceste acuzații și face apel la toată lumea să acționeze responsabil și să respecte democrația din România.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România din decembrie anul trecut a fost anulat de autoritățile competente ale României, care au acționat în deplină suveranitate, ca urmare a unei interferențe digitale și financiare foarte reale din partea unor actori legați de Rusia.

Investigațiile ulterioare ale autorităților române și ale Comisiei Europene au confirmat ulterior gravitatea acestor interferențe, inclusiv manipularea algoritmului TikTok.

În acest context, recentele acuzații la adresa Franței nu sunt altceva decât o diversiune de la amenințările reale de ingerință care vizează România. Franța face apel la toți actorii politici români să acționeze responsabil și să apere democrația.

Ca partener și prieten, reamintim că Franța a fost alături de România în aderarea sa la Uniunea Europeană, în reformele sale, în intrarea sa în Spațiul Schengen și în progresele sale. De asemenea, i-a susținut securitatea, trimițând soldați francezi la doar cinci zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

A minți despre Franța, a o insulta, înseamnă a șterge această istorie”.

Câteva ore mai târziu, după închiderea votului, Durov a făcut o declarație suplimentară:

„În această primăvară, la Salon des Batailles de la Hôtel de Crillon, Nicolas Lerner, șeful serviciilor secrete franceze, mi-a cerut să interzic vocile conservatoare din România înainte de alegeri. Am refuzat. Nu am blocat protestatarii în Rusia, Belarus sau Iran. Nu vom începe să facem acest lucru în Europa.”

Comunicarea de către Telegram a preocupărilor sale către utilizatori nu este nouă. Utilizatorii francezi au primit un mesaj similar în urmă cu câteva luni, pe fondul unei alte presiuni pentru accesul la date.

Un proiect de lege care obliga aplicațiile de mesagerie să includă un backdoor - care să permită poliției să acceseze mesajele private - a fost adoptat de Senat. Din fericire, Adunarea Națională a respins-o. Dar dezbaterea este departe de a se fi încheiat: în această lună, șeful poliției din Paris a apărat din nou ideea.

Membrii Adunării Naționale au avut înțelepciunea de a respinge o lege care ar fi făcut din Franța prima țară din lume care își privează cetățenii de dreptul la viață privată. Chiar și regimurile autoritare nu au interzis niciodată criptarea.

De ce? Pentru că este imposibil din punct de vedere tehnic să se garanteze că doar poliția va putea accesa o ușă ascunsă. Odată introdusă, o astfel de ușă poate fi exploatată de alții - agenți străini, hackeri etc. Rezultatul: mesajele private ale tuturor cetățenilor, chiar și ale celor care respectă legea, riscă să fie compromise.

Desigur, relația dintre Durov și autorități trebuie să fie pusă sub semnul întrebării. Una dintre întrebări este: care autorități?

Relația lui Durov cu Rusia este complexă - acesta s-a poziționat ca un apărător al libertății de exprimare, refuzând cererile FSB pentru datele utilizatorilor în 2013 și cheile de criptare Telegram în 2018, ceea ce a dus la excluderea sa din VK și la o interdicție temporară a Telegram în Rusia.

Arestarea sa în august 2024 în Franța a ridicat deja întrebări atât cu privire la Franța, cât și la Durov. După arestare, Telegram a făcut modificări pe care unii le consideră ca compromițând poziția lui Durov privind confidențialitatea.

Nu cunosc adevărul din spatele acestei povești. Trebuie să recunoaștem că Durov este fie un libertarian pur pro-libertate de exprimare, preocupat de reducerea la tăcere a vocilor - cele conservatoare în cazul de față - fie cineva care poate fi nevoit uneori să coopereze cu autoritățile. În acest caz, nu putem decât să luăm în considerare natura luptei.

Pe de o parte, el promovează libertatea de exprimare și viața privată, ceea ce este un motiv perfect pentru a distribui mesajul pe care l-a făcut. Pe de altă parte, dacă este șantajabil, dacă lucrează uneori cu autoritățile, acest mesaj ar fi putut fi arma perfectă pentru a anula din nou alegerile în cazul în care candidatul suveranist ar fi câștigat.

Mesajul lui Durov în România servește drept avertisment critic, provocând întrebări dacă turul de scrutin din mai 2025 reflectă așa-numitele nereguli ale turului din noiembrie 2024, care au dus la anularea alegerilor prezidențiale.

Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a criticat această anulare pentru că s-a bazat pe dovezi slabe sau netransparente, ridicând îndoieli cu privire la integritatea Curții Constituționale și a instituțiilor românești. Dar dacă trebuie să admitem că platformele de social media „au fost manipulate” în noiembrie, așa cum susțin autoritățile, cu siguranță că acestea ar fi putut fi manipulate în mod similar pentru a-l favoriza pe Nicușor Dan, candidatul preferat al lui Macron în România, la aceste alegeri. Prin urmare, declarația lui Durov ar trebui să ridice îngrijorări urgente cu privire la posibilele interferențe pe alte platforme din România, la inițiativa administrației franceze - TikTok și Facebook.

Oricât de speculativ ar părea acest lucru, există într-adevăr semne - pe 12 februarie a fost lansată o inițiativă locală revelatoare, pe care am condamnat-o public la momentul respectiv. În timp ce Congresul SUA organiza audieri privind complexul industrial al cenzurii, în România, Expert Forum și alte câteva ONG-uri - actori locali ai aceluiași complex - erau ocupați să ceară Comisiei Europene acces sporit la datele din social media. Ei au susținut că este în numele transparenței. Dar nu de genul celei care contează pentru utilizatori: nu au cerut niciodată transparență în ceea ce privește shadowbanning-ul și nici nu au solicitat algoritmi open-source. Ideea lor de „transparență” a fost transparența pentru experți - înaintea viitoarelor alegeri. Cine poate avea încredere în ei? (Detalii complete aici).

În acest context, posibilitatea unei operațiuni „invers-Georgescu” - una în care amplificarea a fost controlată pentru a favoriza candidatul preferat al Franței - nu ar trebui să fie respinsă, mai ales în lumina declarației lui Durov.