ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Andrzej Duda a declarat stare de urgență la solicitarea guvernului polonez, pentru a proteja frontiera cu Belarus de un val de imigranți din Orientul Mijlociu.

Sute de imigranți au trecut din Belarus în Polonia în ultima lună. Ca răspuns, guvernul polonez i-a solicitat președintelui Duda să declare starea de urgență pe o durată de 30 de zile la Podlaskie și Lubelskie, cele două regiuni de la granița cu Belarus.

Potrivit Reuters, este prima stare de urgență instituită în Polonia de la căderea regimului comunist.
Andrzej Duda a aprobat cererea guvernului joi după amiază.

Amnesty International, cu o atitudine constant în favoarea primirii tuturor imigranților, a calificat decizia Poloniei cinică, „vizându-i pe solicitanții de azil și pe cei care-i susțin”.
 

Manevra „Erdogan”


Premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că guvernul bielorus i-a ajutat activ pe migranți să treacă ilegal frontiera. Aceeași acuzație a fost adusă regimului de la Minsk și de un alt vecin al Belarus, Lituania, la începutul lui august, precum și de oficiali UE.

„Situația de la granița cu Belarus este o criză”, a declarat Morawiecki săptămâna aceasta. „Regimul Lukașenko a decis să îi împingă pe acești oameni pe teritoriile polonez, lituanian și leton într-o tentativă de a le destabiliza.”

Potrivit mai multor relatări, regimul Lukașenko a acționat după modelul Erdogan în primăvara lui 2020: nu doar că i-a ajutat pe migranți să treacă granița în state membre UE, dar i-a și forțat să facă asta sub amenințarea armelor, trăgând focuri în aer și obligându-i să treacă un mic râu, într-unul din incidentele documentate.

Chatham House, un grup de reflecție din Londra, a numit acțiunile președintelui Lukașenko un „război hibrid” cu scopul de a destabiliza Uniunea Europeană.

Luna trecută, guvernul polonez a remarcat o creștere masivă a numărului de imigranți ilegali venind din Belarus, în raport cu anul trecut.

În 2020, doar 122 de persoane au traversat ilegal frontiera poloneză, însă la începutul lui august această cifră depășea 870.

Autoritățile poloneze au afirmat că majoritatea imigranților provin din Afganistan și Irak. 

Regimul bielorus a mai fost acuzat de Varșovia și că a organizat zboruri directe cu circa 4.000 de migranți din Irak către Minsk, însă aceste zboruri au fost întrerupte luna trecută.