ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din Republica Moldova a adoptat vineri hotărârea nr. 35/27.11.2020 prin care se va institui a doua stare de urgență în sănătate publică din acest an, cu începere din 30 noiembrie 2020 și valabilă până în 15 ianuarie 2021. Nu este clar dacă graba de a adopta starea de urgență atât de devreme are legătură și cu intenția autorităților de a umbri ziua de 1 Decembrie, sărbătorită de românii patrioți de dincolo de Prut, precum și votarea din 6 decembrie pentru Parlamentul României, la care au dreptul să participe moldovenii cu cetățenie română. Rămâne incert cum vor putea sărbători moldovenii Crăciunul, atât pe rit nou (25 decembrie) cât și pe rit vechi (6 ianuarie). De asemenea, data de 15 Ianuarie era prilej de manifestații publice în memoria scriitorului Mihai Eminescu în toate orașele de peste Prut.

„Reieșind din faptul că în toate unitățile administrativ-teritoriale este stabilit nivelul de alertă Cod Roșu, propunem: Se declară stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 30 noiembrie - 15 ianuarie 2021”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, citată de Jurnal.md

Astfel, sub pretextul prevenirii infectării cu noul coronavirus, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020, iar din 30 noiembrie restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la ora 22:00. Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul orar 22:00-07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

Organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și a evenimentelor festive va fi permisă doar cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Pe de altă parte, este interzisă prezența în locuri publice a unor grupuri mai mari de 3 persoane, iar cei prezenți în spații publice, indiferent de numărul lor, au obligația să păstreze o distanță fizică de 1 metru unii față de alții.

Persoanele în vârstă de peste 63 de ani nu au voie să se deplaseze în afara domiciliului, cu excepția unor motive întemeiate: deplasarea în interes de serviciu; deplasarea pentru achiziționarea produselor alimentare; deplasarea pentru asistență medicală și deplasarea pentru alte motive justificate, ce nu pot fi amânate.

Copiilor și tinerilor le este interzisă pătrunderea în spațiile de joacă, de agrement, pe terenurile sportive și în parcuri.

Este impusă purtarea măștii de protecție, care să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice (de uz comun) deschise și închise, în special în mijloacele de transport.

Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei, a cetățenilor străini și a apatrizilor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu 12 excepții notabile, printre care rudele, elevii/studenții, cadrele didactice, jurnaliștii, transportatorii, lucrătorii transfrontalieri și personalul diplomatic. Mai multe prevederi ale hotărârii CNESP pot fi consultate pe pagina web a Guvernului de la Chișinău.