ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul de la Chișinău a votat miercuri, 31 martie 2021, instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul republicii pentru două luni, în perioada 1 aprilie-30 mai. Proiectul de lege a fost inițiat de deputații PSRM și a fost criticat de opoziție, care a propus ca starea de urgență să fie instituită inițial pentru 15 zile. Totodată, parlamentarii din opoziție i-au acuzat cei socialiști că, de fapt, ar încerca să blocheze procesele politice și nu să adopte măsuri eficiente în gestionarea pandemiei, informează Radio România Chișinău.

Pe perioadă stării de urgență, propusă de deputații socialiștii și susținută de aliații lor din Platforma Pentru Moldova, din care face parte și grupul Șor, Comisia pentru Situații Excepționale ar urma să emită dispoziții privind instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară, a unui regim special de circulație, de carantină și de lucru în toate entitățile. De asemenea, în perioada stării de urgență ar urma să fie interzise toate întrunirile și manifestațiile publice în masă.

Acest fapt ar urma să pericliteze manifestările de Ziua Unirii Basarabiei (9 Aprilie s.n.) și de Înviere (2 Mai), precum și eventualele proteste anti-restricții sau antiguvernamentale.

Proiectul de lege privind instituirea stării de urgență mai prevede raționalizarea consumului de alimente și produse de strictă necesitate. Statul va avea totodată dreptul să efectueze rechiziții de bunuri și să introducă reguli speciale de folosire a mijloacelor de telecomunicații.

Reprezentanții puterii au invocat nevoia unui răspuns mai ferm față de situația epidemiologică gravă și împuternicirea guvernului de a lua unele măsuri urgente, printre care intervenția asupra legii bugetului - este și poziția exprimată de premierul interimar, Aureliu Ciocoi. El a dat asigurări că în etapa actuală nu se are în vedere instituirea unei carantine totale.

În replică, deputații din opoziție s-au arătat nedumeriți de faptul că prim-ministrul interimar cere instituirea stării de urgență deși nu a prezentat un program de acțiuni de combatere a pandemiei. Vicepreședintele Legislativului, Alexandru Slusari, e de părere că instituirea stării de urgență ar fi un joc al politicienilor dornici de aranjamente meschine în dauna intereselor cetățenilor. Printre care și evitarea alegerilor anticipate.

„Dacă mai adăugăm starea de urgență, o să avem starea de impotență. Este măsură politică, nu măsură de a combate pandemia. Sunt niște jocuri politice, care încă nu au fost aranjate”, a tunat Slusari de la tribuna Parlamentului.

Ca deputat al platformei „Democrația Acasă” (D.A.), el deplânge faptul că nici unul dintre cele 16 amendamente propuse de parlamentarii din opoziție nu au fost votate și dezbătute în ședința în care s-a ratificat instaurarea stării de urgență.