ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Către Consiliul  Suprem de Apărare a Tării

Având în vedere perspectiva livrării unui sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot Ucrainei, precum și Proiectul de Ordonanță de urgență privind finanțarea de către România a instruirii personalului ucrainean în cadrul facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza Aeriană-Fetești, vă comunicăm următoarele:

Stim că cele 7 sisteme Patriot achiziționate costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României. Stim că ea va fi depășită de programul F-35 Lightning II, care se va ridica la peste 6 miliarde de dolari, fără TVA.

Stim, de asemenea, că prin proiectul de ordonanță menționat mai sus se urmărește crearea cadrului pentru ca România să-și asume, fără consultarea cetățenilor, suportarea unor costuri uriașe pentru hrănire, cartiruire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, echipament special, bunuri și servicii conexe, acordate piloților ucrainieni. In preambul se recunoaște că acest cadru legal nu există.

Guvernul dorește ca România să plătească în total 2,4 miliarde Euro pentru instruirea a 350 de piloți ucraineni. Fără să consulte populația și fără să ceară acordul cetățenilor.

La toate acestea se adaugă costurile celorlalte baze militare folosite de armatele străine, aprobate să vină și să se instaleze în Romînia prin Ordinul MApN nr 192/ nov 2022.

In același timp știm că datoria publică a ajuns la 51,9% din PIB, conform ultimelor date publicate de ministerul de Finanțe, care se referă la finalul lunii martie. Doar datoria guvernamentală a crescut cu aproape 61 de miliarde de lei în trei luni.

Planul de finanțare aprobat pentru anul 2024 în sumă de cca 181 miliarde lei a fost acoperit în proporție de 43,0% până la data de 31 martie 2024, după cum se arată în  informarea privind evoluția datoriei publice în luna martie 2024.

Adică, în trei luni, guvernul Ciolacu a consumat deja 43% din împrumuturile planificate pentru tot anul.
In aceste condiții, persistența în asumarea de noi datorii, costuri și cheltuieli reprezintă o sfidare incalificabilă la adresa poporului român și un comportament iresponsabil care ignoră realitățile economice și sociale actuale.
Livrarea sistemului Patriot Ucrainei, precum și instruirea piloților ucrainieni, pe lângă costurile exorbitante pe care le implică ar produce consecințe politice, militare și sociale extrem de grave.

In motivația proiectului de ordonanță se menționează un "angajament asumat de România pe plan internațional” și se face trimitere la două declarații de anul trecut: a ministrului MApN și a președintelui Iohannis. Cele două declarații invocate ca motive, nu au valoare juridică și nu obligă România cu nimic, ca stat.

Se afirmă în proiectul de OUG că nerespectarea "angajamentului asumat de România pe plan internațional”, adică  neasumarea acestor cheltuieli (în baza unui angajament care nu există), "ar aduce atingere imaginii României”. Afirmația este complet nefondată deoarece România nu are obligații exprese, asumate în baza unor tratate.

Se afirmă, de asemenea, absolut aberant, că antrenarea piloților ucrainieni pe teritoriul nostru ar transmite "un mesaj de coeziune în cadrul UE și NATO”, și "ar consolida normele statului de drept”. Legătura dintre piloții ucrainieni și statul de drept o văd numai autorii proiectului!

La secțiunea "Impact socioeconomic”, în mod absolut inexplicabil, Ministrul Apărării afirmă că actul normativ nu implică "beneficii și costuri estimate” (!), nu are niciun impact social (!) și nu ar avea impact asupra mediului înconjurător (!).

Mai mult, în total dispreț față de poporul român, proiectul de ordonanță propune abilitarea MApN în vederea încheierii contractelor de achiziții prin derogare de la prevederile legislației naționale în domeniul achizițiilor publice (Art 2), adică creează cadrul pentru afaceri care nu au nimic comun cu securitatea și interesele României.

Documentul menționează, însă, că instruirea piloților ucrainieni pe teritoriul României ar avea "impact asupra intereselor proprii de securitate ale României” și sugerează că ar fi un impact benefic (!).

Impactul ar exista, dar ar fi unul catastrofal, deoarece adoptarea acestei OUG, precum și livrarea sistemului Patriot, ar fi exact pasul necesar pentru transformarea războiului ruso-ucrainean într-o conflagrație mondială.

Conform Kiev Post, „cele mai probabile facilități NATO care să sprijine avioanele ucrainene sunt în Polonia, pentru întreținere, și în România, pentru operațiuni.”

Polonia și-a asumat, deci, rolul prudent de „atelier de reparații”, pe când decidenții României sunt gata să atribuie României un rol „operațional”, riscant. Ca urmare, România ar putea deveni „țintă legitimă”, conform afirmației lui Putin. Consecința ar fi declanșarea celui de al III-lea razboi mondial, cu România transformată în câmp de luptă, iar românii în carne de tun, deoarece Rusia ar primi îndreptățirea să bombardeze obiective militare considerate active de pe teritoriul nostru.

Nu putem să nu remarcăm atitudinea echilibrată și înțeleaptă a prim-ministrului Ungariei, care apără neabătut interesele țării sale și securitatea propriilor cetățeni. Astfel, Ungaria nu va participa la ajutorul NATO pentru Ucraina, nici financiar, nici în vreun alt mod. Singurul lucru pe care îl va face Ungaria va fi acela de "a nu se opune” ca ceilalți parteneri din Alianță să acorde orice fel de ajutor doresc. Adică Ungaria nu-și va asuma niciun risc.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acceptat poziția Budapestei și a afirmat că "niciun fel de personal ungar nu va participa” la acțiunile ce vor fi convenite la următorul summit NATO din iulie, la Washington, iar pentru aceste acțiuni "nu vor fi folosite fonduri ungare”.

Deci, alții pot! Pot pentru că au înțelepciunea și diplomația necesară, devotament față de țara lor, respect și grijă față de cetățenii proprii!

Mai mult, la întâlnirea cu Jens Stoltenberg, V Orban a subliniat că, în conformitate cu tratatul de constituire a NATO, "nu există nicio obligație pentru aliați să participe la acțiuni în afara teritoriului statelor membre”. Ungaria "a primit garanțiile necesare”, a spus Orban, subliniind că țara sa "va rămâne un membru loial și angajat al Alianței Nord-Atlantice”.

Deci, Ungaria poate "să rămână un membru loial și angajat al NATO” fără să se expună unui pericol indubitabil, fără să se înglodeze în datorii, fără ca decidenții ei sa se lanseze în actiuni iresponsabile și sa-si sfideze propriii cetățenii.

Exact o astfel de atitudine așteptăm de la decidenții României! Nu dorim să ne vedem țara devastată , nu vrem să fim târâți într-un război care nu este al nostru!

Vă amintim că aveți datoria să slujiți interesele României, nu ale altor state! Românii nu vor să curgă nicio picătură de sânge românesc pentru interese străine! România nu trebuie să devină parte activă în acest război, iar acțiunile pe care le pregătiți ar duce exact spre o astfel de situație!

Vă cerem, deci, să reveniți asupra deciziei de a livra Ucrainei sistemul Patriot și să retrageți imediat proiectul de OUG care echivalează cu intrarea României în războiul ruso-ucrainean!


Solicităm număr de înregistrare și răspuns pe adresele:
 
asociatia.jadl@gmail.com office.aliantaparintilor@yahoo.com

Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și libertăților@gmail.com- prin Președinte av Marina Ioana Alexandru

Asociația Starea De Libertate – prin Președinte Pompiliu Diplan

Asociația Alianța Părinților – prin Președinte interimar Ionel Rusei