ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o decizie fără precedent, Departamentul pentru Justiție al SUA a trimis luna trecută un așa numit Resident Legal Advisor pentru Bulgaria și România, care ar urma să ofere asistență în domeniul justiției in eforturile de combatere a corupției, spălării banilor și crimei organizate, anunță ambasada SUA la Sofia într-o postare pe Facebook. 
 
Această informație a fost furnizată la scurt timp după ce Jessica H. Kim, noul reprezentant al Statelor Unite a avut o întrevedere cu ministrul Justiției din Bulgaria.
 
Trimiterea unui expert anticorupție în Bulgaria a fost anunțată de către ambasadorul SUA la Sofia, Hero Mustafa, la sfârșitul lunii noiembrie, după ce premierul Boiko Borisov s-a întors din vizita sa la Casa Albă.
 
Ambasadorul Mustafa a prezentat-o, marți, pe Jessica Kim și adjuncților ministrului bulgar de justiție. În cadrul întâlnirii s-a convenit ca ambele părți să dezvolte dialogul și să împărtășească know-how-ul în ce privește o mai mare independență a instanței de judecată și a procuraturii. Au fost discutate probleme legate de respectarea statului de drept înainte de dialogul strategic dintre SUA și Bulgaria, care a avut loc miercuri.

Jessica Kim a deținut anterior funcția de procuror adjunct în Columbus, Ohio. Potrivit Departamentului de Justiție, Jessica Kim a primit, în 2018, premiul procurorului general din Statele Unite pentru rezultate de excepție obținute în calitate de nou angajat, fiind una dintre cei 244 de noi angajați premiați pentru merite deosebite în serviciul public.