ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Donald Trump a anunțat vineri încetarea relației dintre SUA și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care a acuzat-o încă de la începutul pandemiei de coronavirus că este prea indulgentă cu Beijingul, relatează AFP, citată de Agerpres

„Deoarece nu au reușit să facă reformele necesare și cerute, vom pune capăt astăzi relației noastre cu Organizația Mondială a Sănătății și vom redirecționa aceste fonduri către alte nevoi de sănătate publică urgente și mondiale care merită” acest lucru, a declarat presei liderul de la Casa Albă.
 
„În prezent, lumea suferă ca urmare a acțiunilor iresponsabile ale guvernului chinez. Mușamalizarea virusului Wuhan de către China a permis bolii să se răspândească în toată lumea, provocând o pandemie globală care a costat peste 100.000 de vieți americane și peste un milion de vieți în întreaga lume... Oficialii chinezi au ignorat obligațiile de raportare către OMS și au pus presiune pe organizația mondială de sănătate pentru a induce lumea în eroare atunci când virusul a fost descoperit pentru prima dată în Wuhan...China are un control total asupra OMS, în ciuda faptului că a plătit doar 40 de milioane de dolari pe an în comparație cu ceea ce au plătit Statele Unite, aproximativ 450 de milioane de dolari pe an. Am detaliat reformele pe care organizație trebuie să le facă, dar au refuzat să acționeze”, a declarat vineri președintele Donald Trump, citat de Tribuna Românească
 
Declarația referitoare la Organizația Mondială a Sănătății a fost făcută în cadrul unui mai amplu discurs prezidențial redat pe Twitter, în care Donald Trump a anunțat schimbarea radicală a raporturilor SUA cu Republica Populară Chineză din punct de vedere economic și al abordării statutului Hong Kong-ului.
 
Totodată, președintele american a acuzat China de faptul că a exportat pandemia de coronavirus în lume, afectând economiile occidentale. El a spus că va emite un act de securizare a cercetării academice americane de accesul unor cetățeni chinezi considerați drept posibili spioni și că va lua măsuri pentru protejarea sistemului financiar american de practicile neloiale ale unor companii chineze listate pe piețele financiare din SUA. În final, Donald Trump a condamnat China pentru subminarea autonomiei regiunii Hong Kong, anunțând că SUA își anulează tratamentul vamal preferențial față de Hong Kong și că va sancționa anumiți oficiali din Hong Kong sau din China care au „sufocat libertatea” acestei regiuni.

„De ani buni, guvernul Chinei întreprinde acțiuni de spionaj ilicit pentru a ne fura secretele industriale, care nu sunt puține. Astăzi voi emite o proclamație pentru a securiza mai bine cercetarea academică de importanță vitală a națiunii noastre și pentru a suspenda accesul anumitor cetățeni străini veniți din China, pe care i-am identificat ca potențiale riscuri de securitate. 

Voi lua măsuri și pentru a proteja integritatea sistemului financiar american, de departe cel mai bun din lume. Îmi voi instrui grupul prezidențial de lucru, „One Financial Markets”, să analizeze  practicile diferite ale companiilor chineze listate pe piețele financiare americane, cu scopul de a-i proteja pe investitorii americani. Firmele de investiții nu ar trebui să își supună clienții unor riscuri ascunse și nedrepte asociate companiilor de finanțare chinezești care nu joacă după aceleași reguli. (...)

Vom lua măsuri să anulăm tratamentul preferențial al Hong Kong-ului ca o unitate vamală și un teritoriu de călătorie separate de restul Chinei. În plus, Statele Unite vor urma pașii necesari pentru a sancționa oficialii Republicii Populare Chineze și ai Hong Kong-ului care sunt implicați direct sau indirect în erodarea autonomiei Hong Kong-ului și, prin aceasta, pur și simplu sufocând libertatea Hong Kong-ului. Acțiunile noastre vor fi ferme și semnificative”, a mai declarat președintele Donald Trump, citat de Rev.com.