ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 30.10 Oficialii americani au anunţat că SUA vor trimite trupe terestre în Siria, pentru prima dată de la începutul campaniei de luptă împotriva Statului Islamic, care s-a desfăşurat până acum doar pe cale aeriană.

Trupele terestre vor oferi asistenţă şi consiliere forţelor rebele care luptă împotriva jihadiştilor ISIL, au declarat mai mulţi oficiali americani, citaţi de CNN.

Se aşteaptă ca reprezentanţii Casei Albe să anunţe în cursul zilei că Statele Unite vor trimite un număr restrâns de forţe de la Operaţiuni Speciale în teritoriile controlate de kurzi din nordul Siriei, potrivit ziare.com.

Trupele americane vor ajuta logistic forţele locale kurde şi arabe care se luptă cu Statul Islamic, având în plan să vină în susţinerea eforturilor acestor grupări, slab înarmate şi prost pregătite.

Ultimele informații venite de la Washington indică faptul că Statele Unite se pregătesc de o intervenție terestră în Siria și Irak împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, fapt confirmat și de secretarul american al Apărării, Ashton Carter, citat de NBC News.


"Nu vom ezita să oferim susţinere partenerilor noştri, prin atacuri oportune împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, sau prin efectuarea unor misiuni directe, fie aeriene, fie la sol", a declarat Ashton Carter în faţa membrilor Comisiei Forţelor Armate din Senatul SUA.

Țintele armatei americane sunt oraşele Rakka din Siria şi Ramadi din Irak. Decizia finală îi va aparține însă lui Barack Obama, cel care excludea în urmă cu puțin timp orice intervenție terestră în regiune. Președintele SUA va analiza propunerea Pentagonului, privind intervenţii terestre în cele două ţări şi ar urma să ia o decizie în acest sens, în zilele următoare.

Implementarea acestor măsuri va marca o modificare semnificativă a strategiei Statelor Unite de combatere a reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, care ocupă vaste regiuni din Irak şi Siria, unde a proclamat un "califat islamic".

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite nu a mai efectuat de patru zile raiduri aeriene în Siria. Rusia a contestat în mai multe rânduri eficienţa raidurilor coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite din care fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.

Alianţa Nord-Atlantică acuză Rusia că a trimis efective terestre pe teritoriul Siriei. Rusia a iniţiat pe 30 septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi opoziţia siriană şi NATO acuză Rusia că bombardează poziţii insurgente.