Statele din Grupul de la Vișegrad doresc ca planul de relansare economică post-pandemică propus de Comisia Europeană să fie mai consistent și mai flexibil pentru țările din Est
Statele membre ale grupului de la Vișegrad (Republica Cehă, Polonia, Slovacia și Ungaria) consideră că elemente ale planului de relansare economică în urma pandemiei de coronavirus propus de Comisia Europeană trebuie revizuite în așa fel încât să nu favorizeze statele mai bogate ale UE în detrimentul celor mai sărace din centrul și estul Europei, au transmis joi liderii celor patru state central-europene reuniți la un summit în orașul ceh Lednice, informează Agerpres.
Premierul ungar Viktor Orban a spus că atitudinea Ungariei față de planul european de relansare este în esență pozitivă, dar, în forma actuală, planul este discriminatoriu față de statele mai sărace ale Uniunii Europene, consemnează agențiile MTI și Reuters.
Vorbind la o conferință de presă după summit, Viktor Orban a apreciat că încă mai trebuie lucrat la proiectul acestui plan pentru a elimina „elementele absurde”. De pildă, a exemplificat el, Portugalia ar urma să beneficieze de fonduri cu circa 30% mai mari față de Ungaria, la o populație aproximativ egală.
Statele bogate ale UE ar urma, conform planului propus de Comisia Europeană, să primească mai multe fonduri decât cele mai sărace, lucru „problematic moral”, a adăugat șeful Executivului ungar, care a cerut de asemenea mai multă flexibilitate privind modul în care fondurile să poată fi folosite de fiecare țară conform nevoilor specifice ale fiecăreia.
Pe de altă parte, Viktor Orban a remarcat o diferență de gândire între abordarea europeană a relansării economice și principiul Ungariei conform căruia „banii trebuie mai întâi să fie câștigați înainte de a fi cheltuiți”, inversarea acestei ordini riscând să devină o povară pentru toată lumea.
De asemenea, trebuie să se renunțe la sistemul de rabaturi pentru contribuțiile la bugetul comunitar, a mai menționat Viktor Orban, subliniind faptul că Regatul Unit, țara care a beneficiat cel mai mult de acest sistem, nu mai este membră a UE.
„Statele mai sărace nu trebuie să suporte costul pentru cele mai bogate”, a spus, la rândul său, premierul ceh Andrej Babis.
Și premierul polonez Mateusz Morawiecki a estimat că statele mai bogate din UE trebuie să contribuie mai mult la bugetul comunitar în vederea redresării economice după pandemie.
„Polonia susține puternic aceasta, și anume ca sursele contribuțiilor adiționale să fie echitabile, am spune chiar progresive. Statele care sunt mai bogate trebuie să plătească mai mult”, a afirmat Morawiecki, care a cerut de asemenea eliminarea rabaturilor.
Planul propus de executivul comunitar în vederea relansării economiei UE include un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenții și restul de 250 de miliarde, împrumuturi - fonduri pe care Comisia Europeană dorește să le atragă de pe piețele financiare, iar principalele beneficiare vor fi Italia și Spania, țări afectate semnificativ de pandemia COVID-19.
Executivul comunitar a atenționat că accesarea fondurilor prevăzute în acest plan va fi condiționată de reforme economice în acord cu agenda europeană privind mediul și digitalizarea. Propunerea avansată de Comisia Europeană va fi urmată de negocieri între statele membre, ai căror lideri se vor reuni la un summit prin videoconferință pe 18-19 iunie, iar forma finală a planului va avea nevoie de aprobarea tuturor statelor membre. Liderii europeni sunt divizați, atât în privința sumelor alocate acestui plan, cât și asupra formei sale, un grup de patru țări (Austria, Olanda, Danemarca și Suedia) dorind să fie privilegiate mai degrabă împrumuturile în fața subvențiilor.
Pe același subiect

CNA oprește campania de dezinformare a populației privind vaccinurile după ce ActiveNews și alte sute de români au demonstrat că este ILEGALĂ. Într-o primă fază membrii CNA și-au arătat incompetența crasă la capitolul legalitate. Juriștii i-au trezit

Sfântul Munte Athos transmite: DEMISTIFICÂND VACCINUL PENTRU COVID. „Este o abordare greșită să intervii asupra 100% din populație pentru o ipotetică protecție a 1% din ea” - Monahul Pavel Aghioritul, doctor în biologie moleculară și biomedicină

Dr Virgil Păunescu, descoperitorul vaccinului românesc, despre vaccinurile anti-Covid: prin ARNm poate fi introdusă în organism orice informație de natură să-l modifice la nivel celular. Poate aduce beneficii dar și pericole, care merg până la extincție

Profesorul Vasile Astărăstoae explică de ce NU se va vaccina: Aceasta e o boală nouă. Sunt semne de întrebare privind vaccinurile, mai ales cu privire la efectele pe termen lung. Toate au aprobare CONDIȚIONATĂ

Biden L-a ras pe Dumnezeu din identitatea națiunii americane și de pe site-ul Casei Albe și revocă toate decretele conservatoare ale lui Trump. A început cu LGBT, revenirea în OMS și Tratatul de la Paris, blocarea Zidului și eliminarea Comisiei 1776

Trump: „Mișcarea noastră este de abia la început - The best is yet to come”. Biden - o inaugurare cât o imensă înmormântare
Recomandările noastre

Mihai Eminescu – Promotor al Unirii. La 24 ianuarie 1882, aniversând Unirea Principatelor Române, Eminescu fonda societatea naționalistă "CARPAȚII”. ActiveArt 10

INTERVIU Dr. Virgiliu Gheorghe: „Un sistem imunitar puternic este cea mai bună soluție pentru a face față virusului. Să nu fim pesimiști!” „Dacă s-ar trata boala de la început, nu ar mai muri oamenii de COVID-19.” (III)
Persoane: Andrej Babiš Mateusz Morawiecki Viktor Orban
Subiecte: plan redresare UE post-pandemie
Organizații: Comisia Europeana Grupul de la Visegrad Guvernul Cehiei Guvernul Poloniei Guvernul Ungariei
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)