ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele membre ale grupului de la Vișegrad (Republica Cehă, Polonia, Slovacia și Ungaria) consideră că elemente ale planului de relansare economică în urma pandemiei de coronavirus propus de Comisia Europeană trebuie revizuite în așa fel încât să nu favorizeze statele mai bogate ale UE în detrimentul celor mai sărace din centrul și estul Europei, au transmis joi liderii celor patru state central-europene reuniți la un summit în orașul ceh Lednice, informează Agerpres.

Premierul ungar Viktor Orban a spus că atitudinea Ungariei față de planul european de relansare este în esență pozitivă, dar, în forma actuală, planul este discriminatoriu față de statele mai sărace ale Uniunii Europene, consemnează agențiile MTI și Reuters.

Vorbind la o conferință de presă după summit, Viktor Orban a apreciat că încă mai trebuie lucrat la proiectul acestui plan pentru a elimina „elementele absurde”. De pildă, a exemplificat el, Portugalia ar urma să beneficieze de fonduri cu circa 30% mai mari față de Ungaria, la o populație aproximativ egală.

Statele bogate ale UE ar urma, conform planului propus de Comisia Europeană, să primească mai multe fonduri decât cele mai sărace, lucru „problematic moral”, a adăugat șeful Executivului ungar, care a cerut de asemenea mai multă flexibilitate privind modul în care fondurile să poată fi folosite de fiecare țară conform nevoilor specifice ale fiecăreia.

Pe de altă parte, Viktor Orban a remarcat o diferență de gândire între abordarea europeană a relansării economice și principiul Ungariei conform căruia „banii trebuie mai întâi să fie câștigați înainte de a fi cheltuiți”, inversarea acestei ordini riscând să devină o povară pentru toată lumea.

De asemenea, trebuie să se renunțe la sistemul de rabaturi pentru contribuțiile la bugetul comunitar, a mai menționat Viktor Orban, subliniind faptul că Regatul Unit, țara care a beneficiat cel mai mult de acest sistem, nu mai este membră a UE.

„Statele mai sărace nu trebuie să suporte costul pentru cele mai bogate”, a spus, la rândul său, premierul ceh Andrej Babis.

Și premierul polonez Mateusz Morawiecki a estimat că statele mai bogate din UE trebuie să contribuie mai mult la bugetul comunitar în vederea redresării economice după pandemie. 

„Polonia susține puternic aceasta, și anume ca sursele contribuțiilor adiționale să fie echitabile, am spune chiar progresive. Statele care sunt mai bogate trebuie să plătească mai mult”, a afirmat Morawiecki, care a cerut de asemenea eliminarea rabaturilor.

Planul propus de executivul comunitar în vederea relansării economiei UE include un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenții și restul de 250 de miliarde, împrumuturi - fonduri pe care Comisia Europeană dorește să le atragă de pe piețele financiare, iar principalele beneficiare vor fi Italia și Spania, țări afectate semnificativ de pandemia COVID-19.

Executivul comunitar a atenționat că accesarea fondurilor prevăzute în acest plan va fi condiționată de reforme economice în acord cu agenda europeană privind mediul și digitalizarea. Propunerea avansată de Comisia Europeană va fi urmată de negocieri între statele membre, ai căror lideri se vor reuni la un summit prin videoconferință pe 18-19 iunie, iar forma finală a planului va avea nevoie de aprobarea tuturor statelor membre. Liderii europeni sunt divizați, atât în privința sumelor alocate acestui plan, cât și asupra formei sale, un grup de patru țări (Austria, Olanda, Danemarca și Suedia) dorind să fie privilegiate mai degrabă împrumuturile în fața subvențiilor.