ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițial poziționată în Piața Unirii din Oradea, statuia Domnitorului Mihai Viteazul va fi dezvelită joi în Piața Emanoil Gojdu, potrivit Basilica.

Pe această cale, Episcopul Sofronie al Oradiei va oficia o slujbă de binecuvântare a monumentului confecționat din bronz cu o greutate de 8,5 tone.

Amplasarea statuii face parte din proiectul de reamenajare a pieței după finalizarea lucrărilor de infrastructură.

Evenimentul are loc în contextul în care luni, 27 mai, se împlinesc 424 de ani de la actul de unire prin care Mihai Viteazul devenea „Domn al Țării Românești și Ardealului și a toată Țara Moldovei”.

Astfel, data de 27 mai a fost declarată la nivel Ziua Națională Mihai Viteazul, întemeietorul primii unificări a românilor sub aceiași entitate statală.

Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște.

Pe lespedea mormântului este scris: „Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei”.