ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statuile cardinalului Iuliu Hossu, episcopului Nicolae Ivan și mitropolitului Bartolomeu Anania, proiecte realizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri, au fost dezvelite, vineri, la Cluj-Napoca, în prezența PS Florentin Crihălmeanu, episcopul actual de Cluj-Gherla, ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și a Eminenței Sale Francesco Cardinal Monterisi, membru votant în Conclavul care l-a desemnat pe Francisc ca Papa.

Reprezentanții autorităților locale și județene, dar și ai Mitropoliei Ortodoxe a Clujului și Eparhiei Greco Catolice de Cluj-Napoca, au participat, vineri, în fața Catedralei Mitropolitane la dezvelirea statuilor mitropolitului Bartolomeu Anania și episcopului Nicolae Ivan, scrie Mediafax.
 
„Bartolomeu Anania, Nicolae Ivan, au fost aceia care au dus mai departe spiritul ortodox, au făcut din religia noastra un capăt de temelie care a stat la baza consolidării demnității noastre naționale. Aș încheia cu ceea ce spunea Bartolomeu Anania "Daca vrei să distrugi o țară, o distrugi din interior. Dacă vrei să distrugi România, începi prin a distruge Biserica Ortodoxă.” Cred că această lecție pe care a lăsat-o Bartolomeu Anania trebuie să o avem în permanență în inimile noastre și să fim convinși că doar împreună nația română, având religia, limba și poporul alături, va reuși să dăinuiască peste veacuri așa cum a reușit și până acum,” a declarat Emil Boc, care a primit distincția "Crucea Transilvană" pentru ajutorul acordat în realizarea acestor statui. 
 
Cele trei statui sunt realizate din bronz și au o înălțime de 2,80 metri, costurile de realizare fiind de aproape 200.000 de euro, din fonduri asigurate de Consiliul Local Cluj-Napoca. Statuile au fost realizate de două cadre didactice de la Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca, Alexandru Păsat și Septimiu Jugrestan.