ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul român ar putea pierde unul dintre cele mai valoroase monumente istorice. Domeniile care i-au aparținut lui Octavian Goga, în valoare de câteva milioane de euro, ar putea ajunge în proprietatea a doi frați, nepoți ai marelui poet, informează StirilePro Tv.

După un proces care s-a întins pe 12 ani, Consiliulul Județean Cluj încearcă să salveze totuși situația, pe ultima sută de metri.

Octavian Goga i-a lăsat întreaga moștenire soției sale. Este vorba despre o proprietate uriașă, într-un peisaj pitoresc, în Munții Apuseni. La rândul său, Veturia Goga a redactat două documente: un testament și un act de donație în care preciza că statul roman va intra în posesia monumentului după moartea ei. Există și o clauză. Obligația statului este ca în castelul Ciucea să înființeze un muzeu în memoria lui Octavian Goga, păstrând toate bunurile mobile.

Proprietatea are o valoare uriașă, fiind inclusă în patrimonial național. Timp de 12 ani, doi bărbați - fiii unuia dintre frații Veturiei Goga - s-au luptat în instanță cu Consiliul Județean Cluj ca să intre în posesia imobilelor. Magistrații au anulat actul de donație, dar nu și testamentul, care - după ce a fost dată decizia - trebuia activat de Consiliul Județean.

”În baza anularii actului de donație efectuat de Veturia Goga în favoarea județului Cluj, au fost efectuate formalitățile de succesiune și de intabulare în cartea funciara specifice oricărei proceduri succesorale. Au declarat în mod expres că vor păstra destinația de muzeu acestui ansamblu”, a declarat pentru ȘTIRILE PRO TV avocatul celor doi frați, Claudiu Galu.

Acum, pe ultima sută de metri, Consiliul Județean cauta soluții, susținând că frații au obținut un certificat suplimentar de moștenitori. În cazul în care Consiliul Județean Cluj nu își va apăra moștenirea lăsată de familia Goga în 1966, aceste 9 clădiri istorice care se întind pe trei hectare și care costă 1,5 milioane de euro vor reveni celor doi frați.

Muzeul "Octavian Goga” este vizitat anual de peste 15 mii de turiști, mulți dintre ei străini.