ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul român va plăti despăgubiri în valoare de până la 2.500 de șekeli (745 de dolari) pe lună supraviețuitorilor români ai Holocaustului pentru tot restul vieții, în urma unui acord între guvernele israelian și român, care urmează să fie semnat în următoarele zile. În jur de 15.000 de persoane vor beneficia de acești bani, conform estimărilor oficiale, citate de jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob de la Inpolitics.ro

Acordul va face, potrivit ediției de ieri a cotidianului Haaretz, ca România să recunoască documentele israeliene furnizate de Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului din Ministerul Egalității Sociale, care atestă că un supraviețuitor s-a aflat în România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Negocierile asupra acordului au durat luni de zile, a spus ministerul.

Până acum, Guvernul României nu recunoștea automat astfel de documente din Israel, așa că supraviețuitorii trebuiau să prezinte documente oficiale românești sau să le obțină din arhivele statului român.

Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului se așteaptă ca aproximativ 15.000 de supraviețuitori români să fie eligibili pentru a primi alocația, care se estimează că va varia între 1.500 de șekeli (450 de dolari) și 2.500 de șekeli, în funcție de timpul petrecut de supraviețuitor în România între 1940 și 1945. Acești supraviețuitori, care sunt sau au fost cetățeni români, vor fi acum eligibili pentru plăți de la guvernul român, pe lângă plățile pe care le primesc din Israel și alte țări, precum Germania. Acordul se va aplica și celor peste 1.200 de supraviețuitori din București care au emigrat în Israel după 1 octombrie 1953 și care, până acum, erau eligibili doar pentru o bursă anuală.

Acordul nu include supraviețuitorii Ghetoului de la București, deoarece acesta a fost recunoscut în noiembrie anul trecut ca „ghetou deschis de către Germania”, dând acestor supraviețuitori dreptul la beneficii și plăți retroactive din partea guvernului german, care s-a angajat să le acorde o bursă lunară de 600 de euro, mai scrie cotidianul israelian.