ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce joi o dronă de fabricație rusească dar posibil operată de armata ucraineană a tranzitat timp de 3 minute spațiul aerian al României, trecând apoi prin Ungaria pentru a se prăbuși într-un parc din capitala Croației, duminică un sătean din comuna Dumitra, județul Bistrița-Năsăud a găsit la câmp o altă dronă de fabricație rusească, eșuată printre copaci. El a cărat-o cu tractorul până acasă, după care a sunat la poliție. Faptul că astfel de aeronave militare intră în spațiul aerian al NATO și trec neobservate până când se prăbușesc sau, eventual, provoacă pagube, este îngrijorător. Iar asta după ce, nu de mult, două aeronave militare românești cu pilot au pierit una după alta într-un „accident” neelucidat din Dobrogea, pentru care Ministerul Apărării dă vina pe „vremea nefavorabilă”.

Dar, să revenim la dronele rusești nedetectate de nimeni în spațiul aerian al României și al NATO. Mai precis, la cea care a eșuat în județul Bistrița-Năsăud.

„Încă nu s-a stabilit în mod oficial ce tip de aparat de zbor este, dar toate indiciile arată că ar fi o dronă model Orlan-10, de producție rusească. Nu era echipată cu muniție pentru că este vorba de un model folosit în misiuni de recunoaștere sau de marcare. Descoperirea a fost făcută duminică de un fermier care își ara terenul. Bărbatul a văzut drona căzută între niște copaci, dar s-a apropiat de ea abia spre seară, când și-a terminat treaba, a pus-o în remorca tractorului, a dus-o acasă, apoi a sunat la poliție.

Drona a fost ridicată de autorități încă de duminică seara și este analizată de specialiști în aviație civilă și militară pentru a se afla a cui este și cum a ajuns la noi în țară. Terenul pe care a fost găsită este la 60 de km în linie dreaptă de granița cu Ucraina și nu este exclus ca aparatul de zbor să fi venit din zona de conflict. Experții cred că cel mai probabil drona a ieșit din raza de acțiune a celui care o controla și a zburat haotic până a rămas fără combustibil. Anchetatorii au verificat și rezervorul acesteia. Are dimenstiunea unui pet de 2 litri și era gol. De partea din spate era agațată și o parașuta deschisă care este folosită la aterizare. Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj”, a relatat reporterul Observator, Alex Prunean.

Oficiali din cadrul Inspectoratului de Poliție județean Bistrița-Năsăud au declarat că este vorba despre un aparat de tip aeromodel, fără pilot, care funcționează cu telecomandă. Aceștia nu au putut preciza dacă aparatul de zbor era sau nu dotat cu aparat de filmat.

Despre dotările modelului respectiv ne dă amănunte Constantin Gheorghe: 

 

„După toate datele, drona căzută în Bistrița este un Orlan 10, fabricată la Sankt Petersburg. Bun, până aici nimic spectaculos. Doar că drona asta acționează în grupuri de trei! Prima este pentru cercetare la 1-1,5 kilometri altitudine, a doua pentru război radio-electronic, iar a treia este pe post de transponder, să știe operatorii pe unde hoinăresc!
 
Este fabricată din materiale compozite, iar semnătura radar e, practic, neglijabilă. Se pare că armata rusă a primit, de vreun an, un nou model de Orlan, care are rol de iluminator de ținte, cu laser, pentru lovituri de înaltă precizie, cu muniție inteligentă. Poate sta în aer până la 16 ore”, a scris fostul absolvent al Facultății Aeronave - IPB, luni, pe Facebook
 
Incidentul de duminică survine la scurtă vreme după ce o altă dronă militară a pătruns joi spre vineri noaptea în spațiul aerian românesc, venind dinspre Ucraina.
 
O dronă militară de producție rusească și aflată probabil în dotarea armatei ucrainene s-a prăbușit în Zagreb după ce a survolat România și Ungaria. Aeronava a intrat în spațiul aerian al țării noastre venind dinspre Ucraina, joi, în jurul orei 23:23, ieșind după nici 3 minute de pe teritoriul național.  

Ministerul Apărării a făcut o serie de precizări:

„Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23:23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23:26, îndreptându-se către Ungaria.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, a transmis, vineri, Ministerul Apărării Naționale, citat de Capital.ro

Drona a survolat Ungaria timp de aproximativ 30 de minute și a intrat în Croația la 22:57 (23:57 ora României). De notat că, dacă autoritățile române au pretextat timpul prea scurt pentru a-și scuza evidenta lipsă de reacție, în țara vecină, membră și ea a NATO, drona s-a plimbat o jumătate de oră, și nici ungurii nu au executat manevre împotriva ei.

După 7 minute de la pătrunderea în spațiul aerian al Croației, aparatul s-a prăbușit în Zagreb, într-un parc din cartierul Jarun. De ce e important locul în care a ajuns? Cartierul are aceeași denumire ca o localitate din Ucraina pe nume tot Yarun, care se scrie însă cu Y și nu cu J. E posibil, se speculează în mediul online, ca cei care au programat-o să o fi trimis din greșeală în Croația.

De notat că drona este de fabricație rusească, model Tupolev Tu-141 Strizh. Este o aeronavă fără pilot, de recunoaștere, care zboară la o viteză uriașă, atinge viteza sunetului și poate transporta echipamente de supraveghere, camere și radare. Ba chiar și explozibil, potrivit autorităților croate.
 
 
Drona militară care a zburat din Ucraina trecând prin spațiul aerian a trei state europene membre NATO înainte de a se prăbuși într-o zonă urbană din capitala croată era înarmată cu un dispozitiv exploziv, a declarat duminică ministrul croat al apărării, Mario Banozic, scrie StVincentTimes.com.

Aeronava de fabricație sovietică de 14 metri lungime și cântărind 6 tone a traversat România și Ungaria înainte de a intra în Croația, unde s-a prăbușit pe un câmp din apropierea unui cămin studențesc, joi seara târziu. Aproximativ 40 de mașini parcate au fost avariate în urma exploziei puternice, dar, din fericire, nu au existat victime omenești.
 
Deocamdată nu s-a putut stabili originea aparatului de zbor, dacă aparține armatei Rusiei sau celei a Ucrainei, întrucât ambele neagă că l-ar fi lansat. Tehnicienii croați au recuperat cutia neagră și se așteaptă să obțină mai multe informații în zilele următoare.

„Au fost găsite urme de explozibil și, de asemenea, indicii că nu a fost vorba de un avion de recunoaștere”, a declarat ministrul croat al apărării în fața presei, potrivit EFE și CVVnews.com.

În orice caz, Banozic a subliniat că aceste informații sunt încă incomplete și că se așteaptă raportul final al tehnicienilor, conținând analiza cutiei negre și a explozibililor.

Drona s-a prăbușit după ce a survolat România, Ungaria și Croația, trei țări NATO, fără să întâlnească obstacole sau să stârnească vreun fel de reacție, a criticat duminică guvernul de la Zagreb.

Premierul croat, Andrej Plenkovic, a trimis scrisori liderilor Uniunii Europene și NATO, cerând o mai mare vigilență și coordonare, astfel încât dispozitive necunoscute să nu poată survola țări NATO sau să ajungă din greșeală în orașe europene.

Plenkovic a avertizat că la 50 de metri de locul prăbușirii se află un cămin universitar, un club de noapte și restaurante, astfel că a fost un mare noroc faptul că nu au existat victime.