ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instanța a aprobat steagul cu elemente secuiești al județului Covasna. Steagul județului Covasna a fost adoptat de guvernul PNL-UDMR în 2021, printr-o Hotărâre de Guvern. Forumul Civic al Românilor reclamase că steagul este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară. Sentința este definitivă, prin urmare steagul va putea fi folosit în mod oficial, potrivit România Tv

Acest fapt a generat diferite conflicte. În primul rând, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș au considerat că steagul și stema nu sunt reprezentative pentru poporul român, ci doar pentru maghiari. În al doilea rând, au susținut că nu ar fi altceva decât „o variațiune a așa-zisului steag secuiesc”, „inventat” în 2004 de Consiliul Național Secuiesc, „o organizație neînregistrată legal, care militează pentru autonomia teritorială pe criterii etnice în cazul județelor Covasna și Harghita”, făcând de asemenea referire la fosta stemă a județului Haromszek (Trei Scaune), actualul Covasna, de pe vremea imperiului austro-ungar, folosită și în perioada interbelică. 

„Brațul armat și sabia amintesc de vitejia locuitorilor în luptele de apărare, inima semnifică bunătatea sufletească a locuitorilor, soarele și semiluna sunt simboluri specifice zonei, iar cele trei stele alăturate fac referire la cele trei scaune din care s-a format județul”, a declarat Tamas Sandor, președintele CJ Covasna.