ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de scriitori și ziariști i-au adresat vineri un Apel președintelui României pentru a i se oferi marelui scriitor român Paul Goma Ordinul Național „Steaua României” post-mortem.
 
Opozantul anticomunist Paul Goma a murit în noaptea de 24 spre 25 martie, la Paris, în spitalul La Pitié Salpêtrière, după ce a fost fost internat pentru suferințele bolilor sale cronice dar a fost infectat cu virusul chinezesc în spital, ceea ce i-a fost fatal, după cum transmite EvZ.
 
De asemenea, președintele ar putea să-i facă dreptate măcar peste moarte lui Paul Goma și să-i primească rămășițele la București cu onorori militare - așa cum s-a mai făcut cu alte persoane -, fie, de data aceasta, chiar și într-o ceremonie restrânsă, pentru ca Paul Goma să ajungă înapoi în pământul patriei sale, așa cum mult și-a dorit, se mai arată în informarea primită la redacție. Reamintim că scriitorul și militantul anticomunist Paul Goma a fost propus pentru acordarea premiului Nobel pentru literatură de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, care i-a deplâns moartea deși Uniunea de la București nu a emis încă nici un comunicat. Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în România Mare, satul Mana al județului basarabean Orhei. Ultima "auto-filmare" a lui Paul Goma era dedicată Basarabiei și aniversării Unirii provinciei românești cu patria-mamă și a fost realizată și postată pe site-ul lui în noaptea de 24 spre 25 martie 2011. În aceasta afirma că "Planeta este otrăvită de bolșevism!”.
 
Prezentăm mai jos Apelul către președinte:

Stimate Domnule Consilier Gabriel-Cristian Pișcociu,

Vă scriem pe această cale pentru a vă ruga să-i transmiteți domnului Președinte al României dorința mai multor oameni de cultură și jurnaliști din România de a i se conferi scriitorului și opozantului anticomunist Paul Goma Ordinul Național "Steaua României" post-mortem, în semn de omagiu pentru întreaga sa activitate. 

Conferirea înaltei distincții astăzi, când se sărbătorește și Ziua Unirii Basarabiei cu țara și chiar înainte de ceremonia de înhumarea a marelui scriitor român născut la Orhei, în Basarabia, ar spori în semnifcație acest gest prezidențial.

Cu încrederea că veți facilita transmiterea și împlinirea aceastei cereri în timp util, vă transmitem alăturat și mesajul Premierului României, spre folosul Cancelariei Ordinelor:
 
„Am primit vestea tristă a  dispariției unuia dintre marii dizidenți anticomuniști ai României. Paul Goma a fost un supraviețuitor. În tinerețea sa a rezistat regimului de exterminare din închisorile comuniste Jilava și Gherla, apoi în domiciliul forțat din Bărăgan. În anii maturității a făcut față atacurilor îndreptate contra lui de Nicolae Ceaușescu însuși și persecuțiilor la care a fost supus de Securitate, apoi lungului exil ca persoană lipsită de cetățenie. Astăzi a fost ucis de inamicul nevăzut și necruțător care amenință umanitatea. Atunci când Revoluția era încă departe și când comunismul părea de neclintit, Paul Goma a reușit aproape de unul singur să ne trezească și să ne cheme la luptă. Pentru noi el va rămâne întotdeauna vocea care a cerut ca regimul ceaușist să respecte drepturile omului, un nume care în ultimele decenii ale comunismului a trezit speranța și a întărit rezistența în sufletele noastre. Dumnezeu să îl odihnească!

Ludovic Orban,
Prim-ministru al României"