ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Considerat omul care l-a făcut președinte pe Donald Trump, strategul politic Steve Bannon este una dintre cele mai interesante figuri ale dreptei conservatoare americane.

Interesat foarte mult de realitățile politice din Europa, Bannon este teoreticianul ideii unui val populist în Occident capabil să măture de la putere elitele globaliste și să pună stavilă devastatorului curent progresist.

Aflat zilele trecute în vizită în Franța, cu puțin timp înainte de a fi inculpat pentru „ultraj adus Congresului”, din cauza refuzului său de a depune mărturie în ancheta privind evenimentele din 6 ianuarie, strategul a oferit un interviu cotidianului Le Parisien. Evident, întrebările s-au concentrat mai ales pe șansele răsturnării de la putere ale lui Emmanuel Macron, în alegerile prezidențiale din aprilie și înlocuirii sale cu un exponent al dreptei naționale. Pe acest culoar, Marine Le Pen are de data aceasta un concurent redutabil, care o depășește în intransigență: Eric Zemmour.

„L-am ascultat, am citit extrase din cărțile sale care mi-au fost traduse. Este un fenomen interesant. O spun de multă vreme: dacă Adunarea Națională (formațiunea lui Marine Le Pen) încearcă să se deplaseze spre centru, riscă să fie concurată de altcineva pe dreapta”, a comentat Bannon.

„Este aceeași situație ca în cazul lui Trump, care a încercat să se adapteze în loc să construiască zidul (cu Mexicul) și să continue politicile pe care oamenii le iubeau la el. Și el (Zemmour) captează atenția presei expunându-și ideile. Merge la inimile și la mințile oamenilor.”

Bannon consideră că tocmai puternica sa identitate culturală și poziția sa intransigentă în apărarea libertăților atrag ca un magnet:

„Francezii admiră ideile de libertare și de aceea are un asemenea impact asupra tinerilor din Franța. Și el vorbește despre «Make France Great Again». Acest limbaj nu este deloc pe placul elitelor globaliste.”

De altfel, Bannon intenționează să traducă și să publice în Statele Unite cartea lui Zemmour, „Franța nu și-a spus ultimul cuvânt”, lansată recent și care se bucură de un succes fulminant.

Există însă și o mare diferență între Zemmour și Trump: cel dintâi „este un intelectual”, spre deosebire de celălalt care „era primul său ce recunoștea” că nu este, dar care rămâne „un om de afaceri foarte inteligent”.

Prezența lui Zemmour „aduce și un intelectual” în tabăra suveranistă, în care există numeroase „persoane de acțiune”: „Trump, Bolsonaro sau Salvini”.

Pe de altă parte, strategul politic american refuză să aleagă între Zemmour și Le Pen.

„Eu fac parte dintre cei care apreciază virtuțile concurenței. Împreună, ei reprezintă forța motrice a alegerilor. Oamenii au uitat că Macron a câștigat alegerile prezidențiale după ce a obținut doar 24% în primul tur.”

Și Bannon continuă:

„Această dezbatere pe dreapta este o dezbatere și chiar o luptă de care avem nevoie. După ea vom fi mai puternici. Indiferent cine va fi câștigătorul, acesta va trebui să adune oamenii împreună. (...) Nu am văzut-o încă pe Marine Le Pen dând replica, însă este bună în astfel de situații. La fel ca Trump. Scade în sondaje, însă cred că este ceva provizoriu.”

Această bătăile primară în sânul dreptei populiste și apoi alegerile prezidențiale de primăvara viitoare vor ține cu sufletul la gură lumea întreagă, este convins expertul american.

De aceea, Bannon intenționează să lanseze în Franța o platformă de informații deschisă întregii drepte:

„În primăvara lui 2022, lumea va sta cu ochii ațintiți pe marea dezbatere din Franța, care va fi una a Globalizării contra Suveranismului. Va fi un mare moment al istoriei politice mondiale. Alegerile din Franța vor reprezenta semnalul pentru alegerile din Ungaria și Brazilia, care, la rândul lor, vor avea un impact direct asupra alegerilor de la jumătatea mandatului din octombrie, din Statele Unite. Sunt în măsură să vă anunț că vom lansa anul viitor, probabil la sfârșitul lui ianuarie – începutul lui februarie, un «War Room» (podcastul lui Steve Bannon), în Franța și în franceză, special pentru alegerile prezidențiale.”

„Credem că Franța este un laborator”, conchide strategul.

În toată agitație, cum se văd șansele lui Emmanuel Macron de pe celălalt mal al Atlaticului?

„Nu cred că Macron este prea inteligent, este un bancher tipic.”