ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O agenţie de turism realizată de Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) printr-un proiect finanţat de Guvernul Elveţiei oferă tururi personalizate turiştilor pentru a observa animalele sălbatice, şi nu numai, din Munţii Vrancei.
 
Este pentru prima dată când asemenea pachete turistice sunt oferite celor care vor să viziteze Vrancea. Turiştii sunt însoţiţi de ghizi autorizaţi şi pot merge să urmărească urşii, să înveţe tehnici de supravieţuire în Carpaţii Sălbatici sau să petreacă nopţile la stânile din Munţii Vrancei. 

Pachetele turistice nu sunt însă pentru oricine. De exemplu, dacă turistul vrea să înveţe tehnici de supravieţuire în Carpaţii Sălbatici, trebuie să plătească cinci sute de euro şi să fie pregătit pentru o experienţă extremă. Este un tur dificil iar în grup pot fi maxim două persoane. Cei de la ACDB spun că aceşti bani acoperă toate cheltuielile. Acest tur se derulează pe parcursul a cinci zile iar turiştii sunt preluaţi şi, la final, duşi la Bucureşti.     
„Dis de dimineață vom aprinde focul și vom pregăti un ceai din plantele culese în ziua precedentă și vom avea un mic dejun bun, natural și tradițional. Ne vom spăla cu săpunul pregătit de noi și vom testa pasta de dinți și apa de gură făcută chiar de noi. Înainte să plecăm vom învăța cum să pregătim rucsacul pentru a nu ne incomoda și a ne deplasa mai ușor și cât de important este să nu cărăm obiecte inutile. Traseul va fi unul mai abrupt în prima porțiune de aceea vom efectua timp de 15 minute de exerciții fizice înainte să pornim. În această zi vom continua să identificăm urme de animale și vom învăța tehnici de mers și urcare, pentru a face față mai ușor traseului ce urcă pieptiș. Vom admira natura sălbatică din aceste creste de munte și cu puțin noroc vom avea șansa să vedem capre negre și cerbi. Ajunși sus în munte sursele de apă se împuținează, trebuie să știm unde și cum să căutăm apa, toate aceste lucruri le veți învăța de la ghidul nostru", se arată în descrierea celei de a treia zile din Tehnici de supravieţuire. 

  Există si pechete de turism pastoral cu ciobanii vrânceni, ce le oferă turiştilor posibilitatea să trăiască la o stână şi să afle informații despre obiceiurile și tradițiile vieții ciobanilor. Aici îi vor ajuta pe ciobani să pregătească produse specifice precum cașul, urda, branza de putină dar și altele, învățând astfel tehnicile arhaice de preparare. 

Şi acest proiect a fost finanţat de Guvernul Elveţiei. Nu au fost mulţi bani dar de ajuns pentru a pregăti ghizii care să îi însoţească pe turişti, să organizeze târguri pentru promovarea turismului şi a produselor tradiţionale, ateliere de lucru cu reprezentanţii comunităţilor locale, ai firmelor din zona de munte Lepşa-Greşu-Soveja. Proiectul a fost derulat de tot de ACDB iar toate informaţiile despre oferta turistică sunt oferite pe site-ul http://wildcarpathiaadventure.ro. 

„Am avut turişti din Belgia, Franţa, Elveţia. Un grup de turişti din Belgia ne-a cerut să vadă pădure bătrână. Erau interesaţi de pădure virgină. Oferim tur personalizat pentru turişti, pentru care vor să facă poze la urs, la păsări. Întâi discutăm cu turistul şi apoi stabilim detaliile turului", a spus George Bouroş, ecolog în cadrul ACDB pentru Monitorul de Vrancea.