ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a folosit exemplul „descoperitorilor și cuceritorilor" americii în fața eurodeputaților și parlamentarilor latino-americani în deschiderea reuniunilor EuroLat din Parlamentul European, potrivit eldiario.

Trăim într-o furtună perfectă, iar pentru a naviga în această furtună nu ne mai sunt de folos rutele și hărțile trecutului", a declarat Borrell  în fața unei adunări parlamentare multilaterale de 150 de membri, jumătate dintre ei din Parlamentul European și cealaltă jumătate din parlamentele regionale din America Latină: „Ca și descoperitorii și cuceritorii, trebuie să inventăm o lume nouă. Și trebuie să ne recalibrăm busola strategică cu o conștientizare istorică deplină pentru a înțelege amploarea schimbărilor cu care ne confruntăm.

„În această perioadă de turbulențe, în această lume nesigură, imprevizibilă și periculoasă în care trăim, relația dintre America Latină și Uniunea Europeană trebuie să fie consolidată. Cred că acest lucru este mai necesar ca oricând și că avem nevoie unii de alții mai mult ca oricând", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, care a amintit că el a fost motorul creării adunării EuroLat în 2006, când era președinte al Parlamentului European.

Șeful diplomației europene și-a amintit: „Tocmai ne reveneam după pandemie și, din nou, istoria ne surprinde cu un eveniment teribil, traumatizant, și anume războiul la granițele Europei, ceva ce credeam că am uitat. Și cu siguranță au trecut 70 de ani de când noi, europenii, ne-am încrucișat săbiile, așa cum spuneau clasicii spanioli din Epoca de Aur. Dar acum, din nefericire, nu departe de aici, la 2.000 km de Bruxelles, la granițele Europei, populația Ucrainei și infrastructura sa civilă sunt bombardate militar și, aș adăuga eu, criminal de către Rusia lui Putin. Dacă vă uitați la o hartă prin satelit a Europei, o veți vedea luminată și veți vedea, de asemenea, o mare pată neagră în est, care pare a fi o prelungire a mării. Dar nu, este vorba de Ucraina, unde nu mai există nicio lumină și unde 10 milioane de oameni nu mai au acces la electricitate".

„Nu este vorba că voi aveți nevoie de noi, nici noi nu avem nevoie de voi", le-a spus Borrell celor aproximativ 50 de parlamentari latino-americani prezenți la Bruxelles: „Este vorba că avem nevoie unii de alții. Și, ca într-un cuplu bun, relația de dependență reciprocă este reciproc avantajoasă. Și ar trebui să ne bucurăm că de la început avem o relație care se bazează pe fundamente solide. Avem cea mai densă rețea de acorduri politice, de cooperare și comerciale cu America Latină dintre toate regiunile lumii. Companiile noastre au investit în economiile lor mai mult decât în China, India, Japonia și Rusia la un loc. Am investit mai mult în America Latină decât în toate economiile majore ale lumii.”

Borrell a făcut referire la viitorul summit UE-America Latină din iulie, care va avea loc sub președinția spaniolă: „La Bruxelles organizăm summituri cu toate colțurile lumii în fiecare weekend, iar în ultimii opt ani nu am organizat niciunul cu America Latină. Aceasta este o chestiune neterminată pe care trebuie să o aprobăm cât mai curând posibil și sper că, astfel, se va instituționaliza un ciclu regulat de reuniuni la nivel înalt și ministerial".

„Avem nevoie de cooperare", a insistat Borrell, „nu vrem să cădem în noi dependențe, ci vrem să ne deschidem economiile și piețele pentru o relație fructuoasă cu parteneri de încredere din punct de vedere economic și politic".

Șeful diplomației europene a mai avertizat în discursul său: „Democrația este în recesiune în lume. Aceasta este o veste proastă, dar este adevărată. Democrația este în recesiune. Iar dacă dorim să depășim amenințările și să îmbunătățim democrația ca spațiu de libertate și justiție, trebuie să începem prin a lupta împotriva dezinformării. Ceea ce în vechea spaniolă se numea bulos (hoaxes), care exista chiar înainte de inventarea internetului. Pentru că informația este sufletul democrației. Informația este motorul democrației. Cetățenii fac alegeri pe baza cunoștințelor pe care le au, pe baza opțiunilor care le sunt prezentate, iar cetățenii prost informați nu pot conduce o democrație sănătoasă. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a face din informație un bun public, apărând-o pentru a putea lupta împotriva torentului de dezinformare care ne invadează.”

În ceea ce privește unul dintre fronturile diplomatice deschise, Venezuela, Borrell a explicat că „dacă se înregistrează progrese în dialogul din Mexic, politica de sancțiuni se va adapta la dinamica care se va crea acolo". În ceea ce privește Nicaragua, el a declarat: „Criza politică actuală nu poate fi rezolvată decât printr-un dialog autentic între guvern și opoziție. Fac apel la un gest umanitar care să ofere speranță. Și sper că vocea mea, amplificată de această Adunare a parlamentarilor, nu va fi doar auzită, ci și înțeleasă".

„Avem mult de lucru pentru a face ca relațiile dintre Europa și America Latină să fie atât de bune pe cât merită, pentru că împreună reprezentăm 1/3 din voturile din cadrul Națiunilor Unite", a continuat Borrell: „Într-o lume de giganți, împreună reprezentăm doar 14% din populația lumii și 22% din PIB. Prin urmare, avem o responsabilitate aritmetică medie ridicată față de restul lumii și nu putem rata această dată din istorie pe care războiul din Ucraina a deschis-o, pe care schimbările climatice vor continua să o ceară și pe care cetățenii noștri o așteaptă de la acțiunea politică".