ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suedia se bucură de libertăți, scădere economică redusă și puține decese, după ce a adoptat strategia epidemiologului șef Anders Tegnell. Astfel, prin planul urmat, Suedia a înregistrat mult mai puține decese pe cap de locuitor decât în Marea Britanie, car a impus măsuri severe cetățenilor săi, realtează Știri pe surse.

Iată care a fost strategia epidemiologului Anders Tegnell, conform Bussiness Insider: 

Mulți experți în boli au avertizat că abordarea tolerantă va duce la decese inutile. Dar Anders Tegnell, arhitectul șef al strategiei suedeze privind coronavirusul, a fost precaut în privința privării locuitorilor de venituri sau de libertate personală. 

"Nu poți să deschizi și să închizi școli. Asta va fi un dezastru", a declarat el pentru Financial Times în septembrie.
 
"Și probabil că nu poți deschide și închide nici restaurantele și alte lucruri de genul acesta de prea multe ori. O dată sau de două ori, da, dar apoi oamenii vor obosi foarte tare și probabil că afacerile vor avea mai mult de suferit decât dacă le închizi complet".

Tegnell a comparat închiderile cu "folosirea unui ciocan pentru a ucide o muscă".

Astfel, Suedia a devenit una dintre puținele națiuni europene care nu a pus în aplicare o închidere totală. Mobilitatea populației sale din martie până în mai anul trecut a scăzut cel mai puțin dintre cele 28 de țări examinate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Transportul public și activitățile de petrecere a timpului liber au scăzut cu doar 22% în această perioadă, comparativ cu 66% în Spania (țara care a înregistrat cea mai mare reducere a mobilității).

Nici măștile nu au fost necesare. O analiză recentă a lui Arash Heydarian Pashakhanlou, profesor asociat la Universitatea Suedeză de Apărare, a constatat că Agenția de Sănătate Publică din Suedia a decis să nu impună obligativitatea folosirii măștilor.

În timp ce cazurile de coronavirus făceau ravagii în toată Europa, Suedia și-a lăsat cetățenii să umble liberi, fără mască, să poată intra în baruri, să meargă la școală și să facă activități normale, asemeni celor premergătoare pandemiei.

De asemenea, PIB-ul Suediei a scăzut cu doar 8,6%, în timp ce economia Marii Britanii a scăzut cu 22,2%.