ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adrian Streinu-Cercel a declarat, duminică, după ce s-a vaccinat, că nu vom scăpa prea curând de mască. După ce a recomandat ca de Sărbători oamenii să mănânce cu masca pe față sau pe rând, Streinu-Cercel susține acum că masca de protecție va fi purtată până în 2023. În caz contrar, chiar și persoanele vaccinate riscă să se infecteze din nou, și le pot infecta la rândul lor și pe cele neimunizate, care ar putea dezvolta forme severe de COVID, susține Streinu-Cercel.

"Teoretic, după a doua doză, la șapte zile deja putem fluiera liniștiți că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecții severe cu noul coronavirus. Dar, atenție, masca va rămâne obligatorie în continuare (…) până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează și la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos și renunțăm la ea, avem toate șansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate și o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Streinu-Cercel, la Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș” din Capitală.

Totodată, profesorul a comparat pandemia cu o cometă care ”este lungă”. Potrivit acestuia, vor mai exista în continuare cazuri de infectare, însă numărul lor se va împuțina pe parcurs.

"Cometa știm că are o coadă care este lungă, acea coadă este și coada pandemiei și ca atare vor fi cazuri până se vor împuțina suficient de mult astfel încât să putem considera că virusul a ieșit din circuitul biologic normal”, a precizat medicul, fost director al Institutului ”Matei Balș”.

Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă dacă o persoană vaccinată intră în contact cu o alta infectată cu virusul noul coronavirus la două săptămâni după rapel, Streinu-Cercel a răspuns că nu va fi nevoie de carantină, însă va fi nevoie de monitorizare.

Românii trebuie să fie precauți în continuare.

"Nu e nevoie să stați în carantină, este nevoie să vă monitorizați. Măsurile de precauție de până acum ar trebui menținute și chiar întărite, pentru ca aceste două elemente – imunizarea prin vaccinare, respectiv măsurile de protecție – împreună să ducă la reducerea circulației foarte rapide a acestui virus în populație”.