ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia susțin, pe baza unor calcule speciale, că Terra este o planetă specială și unică în Univers. Nici măcar una dintre  cele 700 de cvintilioane de planete existente în Univers nu este ca Pământul, spun cercetătorii. 

Combinând cunoștiințele despre planete terestre, universul timpuriu și legile fizicii, astrofizicienii au creat un model de computer care simulează evoluția universului după big bang, recreând ultimii 13,8 miliarde de ani. Rezultatul a fost mai mult decât impresionant: universul are 700 de cvintilioane de planete și niciuna dintre ele nu este ca Terra, scrie newuniversedaily.com.

De-a lungul timpului, au fost realizate numeroase încercări de a afla dacă viața ar putea exista și pe alte planete, nu numai pe Terra. Echipa de cercetători și-a propus să studieze acest fenomen în sens invers, punându-și următoarea întrebare: ar putea fi Pământul singurul corp ceresc locuibil din Univers?

Așa că au simulat modul în care s-au format galaxiile și planetele în urmă cu circa 13,8 miliarde de ani. Rezultatele au fost folosite pentru a inventaria planetele asemănătoare ca structură cu Terra. La finalul acestei proceduri, astrofizicienii au descoperit că Pământul este mult mai special decât credeau până acum. Cercetătorii nu au aflat cu exactitate, însă, conform calculelor pe care le-au realizat, atât planetele din Calea Lactee, cât și exoplanetele sunt mult mai vechi, au dimensiuni mai mari și, prin urmare, este foarte puțin probabil ca ele să fie locuibile.

Posibilitatea de a găsi o planetă care să găzduiască organisme vii este și mai mică, deoarece, în momentul de față, avem foarte puține informații despre exoplanetele aflate în apropierea galaxiei noastre. Până acum au fost descoperite circa 2000 de astfel de corpuri cerești, deși s-a estimat că ele ar fi, de fapt, în jur de 700 de cvintilioane.

"Trebuie să acceptăm că suntem în imposibilitatea de a face o predicție clară asupra identificării unei planete locuibile. Cu toate acestea, încă există șanse să obținem rezultate favorabile pentru cercetările noastre", susțin oamenii de știință.

Calculele au avut ca rezultat formularea unor predicții extrem de vagi, iar ele vor putea fi îmbunătățite o dată cu efectuarea unor noi descoperiri, susțin cercetătorii.