ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski, prim-ministrul bulgar, Kiril Petkov, a fost primit vineri la Palatul Victoria de către omologul său român, Nicolae Ciucă, la rândul său revenit recent din capitala Ucrainei. Subiectul principal, chiar dacă nu a fost cel anunțat oficial, pare să fie alianța pentru Ucraina și modul de reacție a țărilor NATO din proximitate în fața amenințărilor Rusiei.
 
Parlamentul de la Sofia va autoriza pe 4 mai trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta această țară să facă față invaziei ruse, după cum a declarat, joi, la Kiev, premierul Bulgariei, Kiril Petkov.
 
Totodată România ar putea dona armament Ucrainei, potrivit unui proiect de OUG aflat la Camera Deputaților.
 
Astăzi, Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat un atac electronic din zonă rusească asupra site-urilor mai multor instituții de stat din România și alte țări susținătoarele ale Ucrainei. 
 
Totodată, provocările recente din zona Republicii Moldova și a Transnistriei au ridicat nivelul de aleră atât în Bulgaria - care a oferit numeroase cetățenii în Găgăuzia - cât și, bineînțeles, în România.
 
 
Și președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe premierul Bulgariei, Kiril Petkov. Cei doi oficiali au discutat despre evoluția războiului din Ucraina, precum și despre obiectivele comune de îmbunătățire a conexiunilor rutiere și fluviale de-a lungul Dunării.

Șefii celor două guverne de la București și Sofia au făcut referire și la proiecte de infracstructură comune cât și la viitoarea reuniune a miniștrilor energiei ai României și Bulgariei, care va avea loc la Sofia în data de 5 mai, în contextul lansării Platformei UE de achiziții de energie (RePowerEU).
 

Nu în ultimul rând, Kiril Petkov a făcut referire și la integrarea în U.E. a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei: „Reprezintă o prioritate importantă pentru noi și vom lucra împreună pe aceste subiecte”.

Puteți urmări mai jos declarații de presă făcute vineri la București de premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, premierul Bulgariei, Kiril Petkov, și comisarul european, Adina Vălean. VIDEO