ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În aceeași zi în care Suedia suspendă vaccinarea Covid cu serul produs de Johnson&Johnson, 60 de mii de doze contestate pentru posibile tromboze au ajuns în România, dar nu vor fi puse în folosință până la o recomandare din partea EMA.

Agenția Suedeză pentru Sănătate a declarat că va suspenda planurile de vaccinare cu serul anti-Covid produs de Johnson&Johnson, în urma unor rapoarte care au semnalat formarea unor cheaguri de sânge atipice, similare celor apărute în urma inoculării vaccinului de la AstraZeneca, informează agenția Reuters, citată de Smart Radio.

Vaccinul nu a fost încă utilizat în Suedia, Agenția pentru Sănătate declarând că nu va începe vaccinările și că va aștepta rezultatele anchetei realizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Asta nu este însă o garanție, dacă ne amintim modul în care EMA a apărat vaccinul AstraZeneca în ciuda cheagurilor de sânge pe care le producea și chiar a deceselor aferente.

Suedia se alătură SUA, ale căror agenții de sănătate au recomandat întreruperea utilizării vaccinului Johnson&Johnson după ce 6 americani au dezvoltat post-vaccinare o reacție adversă care implică formarea de cheaguri de sânge, după cum a relatat ieri ActiveNews. Un alt american ar fi avut o reacție adversă deosebit de severă după vaccinarea cu Janssen, dezvoltând pe tot corpul arsuri la nivelul pielii. 

În România, primele 60 de mii de doze de vaccin Janssen, anunțate pentru 15 aprilie 2021, au ajuns cu o zi mai devreme. Până la finele lunii iunie ar fi urmat să fie livrate 2,5 milioane de doze din acest produs la noi în țară. Totuși, serul de la Johnson&Johnson nu va fi încă adus în centrele de vaccinare, până la elucidarea problemelor pe care le-a provocat în SUA și până la emiterea unui punct de vedere de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA). Valeriu Gheorghiță a spus că, momentan, se poate recurge la alte tipuri de vaccin existente în România, potrivit Aleph News. Pe de altă parte, Gheorghiță își „asumase răspunderea” pentru continuarea vaccinării cu serul AstraZeneca, în ciuda contestării lui pe plan european, pentru aceleași efecte adverse descoperite și la serul Johnson&Johnson: cheaguri de sânge.