ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Finlanda și-a anunțat intenția de a adera de urgență la NATO, și Suedia ia în calcul să intre sub umbrela Alianței Nord-Atlantice pentru a se proteja de Rusia vecină. Potrivit unor surse, Suedia ar fi dorit să adere la NATO până în luna iunie a anului în curs. Premierul acestei țări nu a confirmat, însă, informația. Între timp, Rusia, care amenința încă de săptămâna trecută că va lua măsuri simetrice în cazul aderării celor două țări nordice la NATO, a trimis lansatoare mobile de rachete pentru a le amplasa în apropierea graniței cu Finlanda, potrivit unor filmări din presa internațională. 

Surse din cadrul partidului suedez SVD au anunțat că Suedia ar depune astăzi cererea de aderare la NATO, decizie luată în aceeași zi în care vecina ei neutră din punct de vedere militar, Finlanda, a început dezbaterea privind aderarea la NATO, după mai multe zile de speculații în acest sens, scrie The Daily Mail

Însă prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson, nu a confirmat relatările din presă potrivit cărora țara sa ar putea adera la NATO în acest an, informează Bloomberg. „Andersson a refuzat să confirme rapoartele de susținere a inițiativei de aderare la NATO”, se arată în relatare. Anterior, ziarul suedez SvD scria, citând propriile surse, că „obiectivul premierului este ca Suedia să adere la NATO în luna iunie a acestui an”, potrivit Știri pe Surse

Atacul asupra Ucrainei a declanșat o schimbare fundamentală în opinia publică și politică în Finlanda și Suedia cu privire la politicile lor de nealiniere militară.

Încercarea de aderare la NATO ar fi cu siguranță percepută ca o provocare de către Moscova, care a invocat faptul că extinderea Alianței Nord-Atlantice la granițele sale a reprezentat unul dintre motivele pentru care a invadat Ucraina.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat pe 7 aprilie că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura NATO, atunci Rusia va trebui să 'reechilibreze situația' cu propriile măsuri, fără a preciza în ce ar consta acestea. 

Între timp, rușii deplasează câteva lansatoare mobile de rachete în apropiere de frontiera ruso-finlandeză. Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată că arme grele rusești, inclusiv sisteme de rachete, ar fi fost mutate la granița cu Finlanda. Două sisteme rusești de rachete de coastă pot fi văzute transportate pe un drum din partea rusă a graniței care duce la Helsinki, după cum o demonstrează și indicatorul rutier care a fost prins în cadru. Videoclipul a apărut la câteva ore după amenințările Kremlinului cu privire la consecințele aderării țării la Alianța Nord-Atlantică.

Sistemele de rachete sunt probabil sisteme mobile de apărare de coastă K -300P „Bastion-P”, concepute pentru a distruge navele de suprafață, inclusiv portavioanele, scrie Daily Mail, citat de România TV. Într-o filmare se vede că acestea sunt amplasate pe camioane militare și se aseamănă cu lansatoarele de rachete mobile pe care Rusia le etalase la granița cu Ucraina înainte de 24 februarie.

Finlanda a deținut statutul de țară nealiniată timp de mai mulți ani de zile, dar, după invazia Rusiei în Ucrain,a și-a anunțat intenția de a se alătura NATO. Potrivit sondajelor de opinie, peste 80% dintre finlandezi consideră Rusia o amenințare la adresa statului. Alianța Nord-Atlantică, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, a salutat recent intenția de aderare a Finlandei și Suediei, deciziile putând fi luate în această vară. Dacă nu cumva Rusia va face mai repede o mutare pe tabla de șah. 

În filmarea de mai jos, vehicule militare rusești de mare tonaj sunt surprinse îndreptându-se spre granița cu Finalnda. VIDEO