ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc intenționează să valorifice succesul Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah pentru consolidarea legăturilor dintre cele două țări și consolidarea influenței sale regionale, scrie Le Figaro, într-un comentariu tradus de Rador. Președintele turc avea ochii ațintiți către Est, joi, în timpul unei vizite oficiale la Baku unde sărbătorea „victoria” Azerbaidjanului, susținut de Ankara, împotriva Armeniei în Nagorno-Karabah. Pentru acest eveniment sărbătorit cu mare fast și transmis în direct la televiziunea pro-guvernamentală TRT, nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării: nici imnul național turcesc, cântat împreună cu imnul azer, nici drapelul țării sale care flutura mândru deasupra paradei militare la care au participat și forțele turce implicate în conflict.

„Astăzi este o zi de glorie și mândrie”, s-a lăudat președintele turc. Invitat de onoare la paradă, la care a participat și ministrul său al Apărării, Erdogan a dorit, de asemenea, să „felicite președintele Azerbaidjanului (Ilham Aliev), armata sa, precum și armata turcă”.

Dronele „fabricate la Ankara” au făcut, în mod evident, parte din aceasta: în special datorită acestor mici și puternice mașini zburătoare, conflictul s-a întors în favoarea Baku.

Războiul din Nagorno-Karabah, o enclavă muntoasă din Caucaz disputată de mai multe decenii, a durat 45 de zile. Negociată sub egida Moscovei, încetarea focului a acționat asupra unei derute militare armene și a acordat importante câștiguri teritoriale azerilor. Pentru Erevan, care a trebuit să renunțe la porțiunile de pământ cucerite în timpul unui prim conflict din anii 90, înfrângerea este dureroasă și umilitoare. Turcia intenționează să valorifice victoria azeră pentru a-și întări influența regională prin consolidarea legăturilor sale cu Baku, mai arată Le Figaro.

Discursul lui Erdogan de la Baku a reușit să înfurie nu numai armenii ci și iranienii, prin folosirea unui poem ale cărui versuri făceau referire și la teritorii iraniene locuite de turci, dincolo de râul Aras. Diplomația iraniană a protestat vehement, potrivit Al Jazeera.