ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 1 iunie, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va participa, alături de Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell, la cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, găzduită de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, informează site-ul oficial al Uniunii Europene.

Șefi de stat sau de guvern de pe întreg continentul se vor reuni la Bulboaca, în Republica Moldova, pentru a promova dialogul politic și cooperarea în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității continentului european.

Înaintea summitului, miercuri, 31 mai, președintele von der Leyen se va întâlni cu președinta Maia Sandu. Aceștia vor susține apoi o conferință de presă comună la ora 17:00 EEST (16:00 CEST).

Mai târziu în aceeași zi, Josep Borrell va inaugura oficial noua misiune de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova, împreună cu viceprim-ministrul/ministrul de externe Popescu și ministrul de interne, Ana Revenco. 

Apoi, în prezența ministrului moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, Josep Borrell va înmâna oficial echipamentul nou livrat Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului european pentru pace.

La 1 iunie, în marja reuniunii Comunității Politice Europene, Borrell se va întâlni cu prim-ministrul moldovean Dorin Recean.
 
În contextul evenimentului de la Bulboaca, au fost luate măsuri de securitate excepționale.

Pentru coloanele oficiale au fost cumpărate zeci de automobile noi care vor fi conduse de cei mai buni șoferi de la Inspectoratul Național de Securitate Publică, antrenați special în ultimele două luni, transmite Știrile TVR.
 
În perioada Summitului Comunității Politice Europene este mobilizat tot efectivul poliției Republicii Moldova. 60 la sută dintre inspectori vor asigura securitatea delegațiilor oficiale, iar sute de polițiști vor fi dislocați pe străzile orașului, mai scrie sursa citată.
 
Măsurile de securitate pot fi consultate integral AICI
 
Despre summit-ul de mâine, jurnalistul Adrian Onciu a comentat astfel:
 
„Agitație mare la Castelul Mimi de lângă Chișinău, unde mâine sosesc circa 50 de șefi de stat și de guvern din Europa, în frunte cu Ursula von der Leyen. Moldovenii au fost sfătuiți să stea mai mult prin case, să nu-i deranjeze pe musafiri. 

Maia Sandu a mers la coafor și acum probabil se gândește la Emmanuel Macron. Președintele francez are niște submarine de oferit, care cu puțin efort pot naviga și pe Prut, în apărarea frontierei de est a UE. 

Sunt curios cine va cânta la petrecerea de la castel, unde există și o vinotecă impresionantă. Am înțeles că Bogdan Aurescu vine cu trabucul de acasă și masca binecunoscută, de diplomat fin, cu zâmbetul pe buze. 

Dacă petrecerea iese cum trebuie, e posibil ca NATO să-și deschidă o sucursală chiar în hrubele de la subsol.”