ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Uniunea Europeană dorește ca cele 44 de țări care se vor reuni joi la Praga pentru un summit inaugural al Comunității Politice Europene (CPE) să sublinieze izolarea internațională a Rusiei din cauza războiului purtat de Moscova în Ucraina”, a declarat cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borell, responsabil de afaceri extere și securitate.

Cu toate acestea, summitul va fi probabil dominat de divergențele legate de modul în care se va limita prețul gazelor pentru a limita creșterea costurilor energetice cauzate de război, ceea ce face ca redresarea economică post-COVID să nu mai fie posibilă, conform Reuters.

O inovație a președintelui francez, Emmanuel Macron, CPE reunește cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și alte 17 țări, inclusiv câteva care așteaptă să adere la bloc și singurul care a părăsit vreodată blocul, Regatul Unit.
 
Între „vedetele” summitului se numără președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele francez Emmanuel Macron (foto sus) și cancelarul german Olaf Scholz.

"Această reuniune este o modalitate de a căuta o nouă ordine fără Rusia. Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, dar această Rusie, Rusia lui Putin, nu are un loc", a spus responsabilul spaniol.

Borrell a subliniat că reuniunea CPE include țări ca Marea Britanie, Serbia și Turcia, întinzându-se din Caucaz până la Marea Nordului și Marea Mediterană.

"Acesta este semnalul pe care dorim să îl transmitem, că, din nefericire, nu putem construi o ordine de securitate cu Rusia, care este izolată. Rusia nu are un loc, toți ceilalți sunt aici".

Adunarea de la Castelul din Praga este văzută ca o mare demonstrație de solidaritate pentru un continent aflat în multiple crize - inclusiv consecințele economice și de securitate ale războiului din Ucraina. Cu toate acestea, organizatorii au fost neclari cu privire la obiectivele concrete ale forumului.
 
Borrell declarase în ajunul summitului că cei mai mulți lideri se vor întâlni doar pentru o jumătate de zi pentru un „schimb inițial”. „Întrebările cu privire la scopul final al forumului, la componența și funcționarea acestuia rămân nerezolvate”, a spus el.

Unii au considerat deja că CPE este doar un alt forum de discuții, care va fi dificil de gestionat nu doar din cauza dimensiunii sale, ci și din cauza diversității sale și a rivalităților tradiționale dintre mulți dintre membrii săi, de la Armenia și Azerbaidjan la Grecia și Turcia.

Alții au văzut o speranță în decizia prim-ministrului britanic Liz Truss de a participa, un gest care ar putea deschide calea spre legături mai calde între UE și Londra, care au fost zdruncinate de disputele post-Brexit cu privire la Irlanda de Nord.

În rândul celor 27, tensiunile se vor manifesta, de asemenea, în legătură cu pachetul de sprijin de 200 de miliarde de euro (197,50 miliarde de dolari) al Germaniei pentru întreprinderi și gospodării, pe care multe alte state membre îl critică pentru că dăunează concurenței pe piața unică a UE.

Vineri, după summit, va avea loc o reuniune a liderilor UE la Cetatea din Praga.